Vozila je auto-putem i naletela na vatrenu stihiju u Carskoj Bari: Zastrašujući snimak pokazuje svu opasnost paljenja strnjike

Od početka oktobra na teritoriji Republike Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru

Požari u Carskoj Bari i nekoliko njih na Ibarskoj magistrali buktali su juče, a ni prethodnih dana situacija nije bila ništa drugačija. Sumnja se da su svi požari izazvani paljenjem strnjike.

Ipak, jedan snimak se ističe, a to je video velikog požara kraj auto-puta na potezu od Subotice ka Novom Sadu.

Uhapšen muškarac za kojeg se sumnja da je podmetnuo požar u Carskoj Bari

Autorka snimka, navela je da je na putu do Novog Sada videla još tri požara, kao i da je sinoć gorelo i na 500 metara od naplatne rampe pred Beogradom.

"Da li su normalni? Pa stradaše oni ljudi na niškom auto-putu i nikom to nije opomena da ugrožavaju saobraćaj i ljuske živote tim paljevinama", primetio je jedan tviteraš u komentarima, dok je drugi dodao: "Odmah nagradno oduzimanje njive".

Od početka oktobra na teritoriji Republike Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216, navodi MUP.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara - podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

Paljenje trave i drugog rastinja, otpadnih predmeta i materijala na putu i na zemljištu pored puta, ukoliko se time ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednost na putu, zabranjena je zakonom i kažnjiva zatvorskom kaznom do 12 godina.

Ova aktivnost kažnjiva je na osnovu Zakona o putevima, Zakona o zaštiti od požara i prema Krivičnom zakoniku.

VIDEO: Crni dim guta zgradu Gradske čistoće

(Telegraf.rs)