Ubice i drugi kriminalci u Srbiji neće imati gde da se sakriju: Nove kamere će videti i svaku poru na licu (INFOGRAFIKA)

Novi softver MUP-a Srbije biće jedinstven u svetu, jer neće postojati nijedna kopija tog programa

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Instaliranjem prvih 1.000 kamera za video-nadzor na 800 lokacija u Beogradu u naredne dve godine, srpska policiji brže će dolaziti do ubica, narko-dilera, razbojnika i drugih kriminalaca, ali i prekršilaca u saobraćaju. Skratiće se i dragoceno vreme njihovog pronalaska, identifikacije i samog hapšenja.

Rešavanje dosadašnjih najtežih krivičnih dela, poput ubistava u ratu klanova "škaljaraca" i "kavčana" u Srbiji, likvidacije advokata Miše Ognjanovića, navijača Zvezde, Partizana i Rada bilo mi umnogome lakše da je postojao savremeni sistem pokrivenosti grada video-kamerama.

Novi softver MUP-a Srbije biće jedinstven u svetu, jer neće postojati nijedna kopija tog programa, a to će naše ministarstvo svrstati u društvo s njihovim kolegama iz Velike Britanije, Kine, Australije...

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock/Flickr

Program koji će imati MUP mogao bi u minuti da izvrti nekoliko miliona fotografija radi upoređivanja sporne s bazama podataka slika sačuvanih u sistemu.

Fotografije koje je MUP dosad kao pomoć radi identifikacije određenih osoba koje se traže plasirala u javnost, nisu bile idealne za identifikaciju pomoću sve brojnijih aplikacija za prepoznavanje lica. Takav slučaj je bio i sa momkom koji je nosio nedavno vešala na protestu "1 od 5 miliona", pa je tražena pomoć javnosti kako bi se on identifikovao.

Kvalitet i pouzdanost dosadašnje automatske identifikacije dodatno je otežano zbog ugla snimanja posmatrane osobe predmetima koji mogu otežati identifikaciju poput naočara, kape i sličnog. Isto je i sa otkrivanjem identiteta razbojnika sa sigurnosnih kamerama banaka, prodavnica čiji snimci ponekad nisu pomagali da se identifikuju počinioci.

Program će prepoznati i da li je lice imalo korekcije na licu Foto: MUP

Nove kamere MUP Srbije imaću veoma visoku rezoluciju snimka. To znači da bi bez obzira na udaljenost osobe od kamere, na snimljenom materijalu za potrebe identifikacije, policija videla čak i mladež, krmelj, suzu, pa čak i boju očiju osobe. Ljudsko lice program će deliti na više karakteristika, na primer razmak između očiju, dimenzije nosa, položaj i razmak između jagodičnih kostiju, dimenzije i oblik brade. Osoba će tako moći da se prepozna i posle hirurških korekcija na licu, promene frizure i boje kose, nošenja naočara, brade.

PREPOZNAJE LJUDE NA OSNOVU NJIHOVOG HODA

Printskrin: Watrix.ai

Kina je država sa najvećim brojem CCTV kamera – aktivno ih je više od 170 miliona. Zahvaljujući programu jedne kineske kompanije koja se bavi primenom veštačke inteligencije u analizi ponašanja, policija ove države je u stanju da prepoznaje ljude na osnovu njihovog hoda.

Ova tehnologija koja prepoznaje poremećaje u hodu, zajedno sa prepoznavanjem oblika tela, u stanju je da identifikuje osobu na osnovu načina hoda, čak i u slučajevima kada lice te osobe nije vidljivo na snimku.

VIDEO: Pogledajte kako u Kini prepoznaju ljude putem njihovog hoda

Tehnologija može da identifikuje osobu po njenom hodu do razdaljine od 50 metara, a u saradnji sa tehnologijom prepoznavanja lica omogućiće policiji da čak i u velikoj gužvi identifikuje osobu koja je zanima. Na ovaj način, značajno će se povećati efikasnost policije prilikom potrage za osobama.

Sistem je već implementiran u Pekingu i Šangaju, ali taj pozitivan efekat ima i svoju tamnu stranu. Zapadni mediji tvrde da će Kina ovu tehnologiju iskoristiti i za neke druge, manje popularne poslove, kao što je recimo kontrolisanje građana, bez obzira da li se radi o kriminalcima ili disidentima.

Printskrin: Watrix.ai

Ovi navodi nisu bez osnova, jer Kina je već kritikovana za zloupotrebu tehnologije prepoznavanja lica u svojoj zapadnoj provinciji Hingjang. Policija je u toj pokrajini koristila ovu tehnologiju za prepoznavanje i praćenje pripadnika etničkih manjina.

Kineski odgovor na kritike je bio da u toj oblasti živi oko 10 miliona muslimana i da je u njoj, pošto je ona bliža Bagdadu nego Pekingu, otvoreno više kampova za „reedukaciju muslimana“. U ovom trenutku nije poznato da li je nova tehnologija prepoznavanja kretanja implementirana u toj oblasti.

ISTORIJAT UVOĐENJA SISTEMA ZA VIDEO-NADZOR

- Prvi CCTV sistem (sistem video-obezbeđenja) koristili su nacisti 1942. u Panemindu, mestu na severu Nemačke, za posmatranje lansiranje V-2 raketa

- Nemački inženjer Volter Bruh je bio odgovoran za tehnološki dizajni i instalaciju sistema

- Prvi takav sistem u Americi se pojavio 1949. godine

- Na čuvenom Tajms skveru u Njujorku sigurnosne kamere prvi put su postavljene 1973. godine, ali nisu dovele do smanjenja broja krivičnih dela

- Tokom osamdesetih je upotreba bezbednosnih kamera postala sve šira, da bi devedesetih one već bile u velikom broju škola i parkova

- Sigurnosne kamere su danas postale uobičajena stvar u javnim ustanovama, bankama, halama i na svim sportskim manifestacijama

- Prema podacima iz 2016. godine, na svetu postoji više od 350 miliona sigurnosnih kamera. Od toga je 65 odsto u Aziji (Izvor: BBC)

VIDEO: Stravičan sudar u Inđiji upravo je zabeležen nadzornom kamerom

(Telegraf.rs)