Haos oko nadoknade gradiva: U pojedinim školama uvode 8. čas, a u nekima će tražiti da se na nastavu dođe pola sata ranije

Ovakva nadoknada časova biće samo imitiranje nastave, upozoravaju prosvetari

Ministarstvo prosvete naložilo je školama da same naprave plan nadoknade časove, izgubljenih tokom produženog raspusta. Većina je u startu odustala od radnih subota, ali su onda na red došle i neke sumanute ideje: pojedine škole rešile su da uvedu 8.čas, dok će druge tražiti da se u školu dođe pola sata ranije ili da se poslednji čas produži za 15 minuta.

Tako će đaci koji budu imali osmi čas, umesto standardnih pet, tog dana u školi provesti čak sedam sati. A oni koji budu morali da dođu pola sata ranije, odnosno u 7.30, ujutru će morati da se bude u cik zore, naročito ako im škola nije blizu kuće.

Puko ispunjavanje forme

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da će ovakva nadoknada časova biti samo "imitiranje nastave" i da se ona radi tek da bi se ispunila forma.

- Ako terate đake da ostanu i osmi času školi ili da dođu u 7.30 da slušaju nastavu, oni sigurno neće biti motivisani za rad i takva nastava neće imati efekta. Isto tako sam čuo da će u pojedinim školama produžiti poslednji čas za 15 minuta. To takođe nije nikakav vid nadoknade. Đaci će odsedeti tih 15 minuta jer moraju, a ne zato što će za to vreme nešto stvarno i naučiti - navodi Antić.

On dodaje da će se planirana nadoknada časova održati tek da bi se Ministarstvu prosvete predočilo kako je to obavljeno, a da za đake neće biti od koristi.

Produženja školske godine definitivno neće biti

Osnovci će na raspust 14. juna, a srednjoškolci 21. juna, Foto: Shutterstock

Podsetimo, školski raspust produžen je za nedelju dana zbog širenja gripa i završava se 24. februara, a većina škola odustala je od nadoknade radnim subotama.

Prve su tako odlučile škole u Vojvodini. U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje poručili su da će izgubljeni časovi svakako biti nadoknađeni, ali da radnih subota neće biti.

Ovaj primer su potom rešile da slede i škole na jugu Srbije. Tako je, recimo, Forum niških gimnazija doneo odluku da se časovi nadoknade sukcesivno, držanjem pretčasa ili sedmog časa radnim danima. Kako su objasnili, u drugom polugodištu počinju takmičenja za koja se đaci često pripremaju baš u dane vikenda, a neki razredi će otići i na ekskurzije, dok maturante očekuje priprema maturskog ispita.

Takođe, u Ministarstvu prosvete poručili su da školska godina neće biti produžena da bi se nadoknadili časovi, nakon što su u manjem broju škola naveli i ovaj vid nadoknade.

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)