Kako zaista izgleda kobni put kod Kuršumlije na kome se nižu nesreće i žrtve: "Ovde je katastrofa, vozači pretiču i na punu liniju da bi izbegli rupe"

Potez od Barlova do Kuršumlije, gde se udes dogodio, ima najviše krivina i najlošije je zakrpljen

"Sam put, koji je deo magistralne deonice Niš - Priština prilično je opasan, posebno ovaj potez od Barlova do Kuršumlije, jer ima puno krivina, a kolovoz je u lošem stanju. Više puta je krpljen, kao i sada, ali je pun nagiba." Ovako za Telegraf.rs pričaju meštani Barlova i očevici stravičnog udesa autobusa i kamiona koji se dogodio baš na tom potezu.

Jezive slike izgorelog autobusa i vatrom progutane kabine kamiona i dalje potresaju stanovnike obližnjeg mestašceta. Oba vozača preminula su na licu mesta, a nije bilo spasa ni za tri putnice iz autobusa koje su sedele tik iza vozača i takođe izgorele.

Taj put ranije je, pričaju meštani, korišćen isključivo za teretni saobraćaj prema Kosovu i Metohiji, pa je dnevno u sezoni, prolazilo i po 2. 000 vozila. Od kako su uvedene takse, broj vozila se smanjio.

- Sada dnevno ovim putem prođe oko 1.000 vozila. U sezoni, odnosno leti i kada je vreme godišnjih odmora je daleko više vozila - kazala nam je osoba koja je dobro upućena u promet saobraćaja na ovoj relaciji.

Put je više puta krpljen i pun je krivina, Foto: Telegraf

Ipak, kontrola vozača je slabija, baš zbog toga što su put i teren nepregledni i što nema odmarališta. Neretko je uz visok nagib i oštra krivina, a okolina je takva da je preglednost minimalna.

- Ma ovde voze katastrofa, pretiču na punu liniju, kako bi izbegli rupe skroz pređu na suprotnu stranu, a preglednost je loša - komentariše meštanin Barlova.

Printskrin: Google Maps

Da podsetimo, petoro putnika izgorelo je u sudaru kamiona i "Nišekspresovog" autobusa na putu Kuršumlija–Prokuplje u utorak 30. aprila, oko 6.45 sati. Poginula su oba vozača i tri putnice, dok je šest osoba prebačeno u lokalne bolnice.

Siniša Mijailović, Irena Vesović, Dobrila Radovanović, Zihnija Košuta i Jelica Radović izgubili su život u stravičnom udesu kamiona i autobusa. Policija i vatrogasci na mestu nesreće su zatekli ugljenisana tela. Poginuli su vozači autobusa Siniša Mijailović i vozač kamiona Zihnija Košuta, kao i tri putnice, od kojih su dve medicinske sestre.

Jezivi prizori sa mesta udesa, Foto: MUP Srbije

Sudar se dogodio kada su se kod mesta Barlovo sudarili autobus "Niš ekspresa", kojim je upravljao Mijajlović i kamion sa prikolicom. Autobus je išao ka Prokuplju i u jednom trenutku prešao je na suprotnu stranu kolovoza i direktno udario u kamion.

(B.R.)