Dok nam njive zarastaju u korov, Kinezi u centru Niša zasejali i žardinjere (FOTO)

Kinezi veoma cene zemlju jer im obezbeđuje hranu, te da smatraju da je grehota da bude neobrađena, kaže ovaj kineski trgovac koji živi i radi u Nišu

Kinezi koji na Trgu Kralja Milana u Nišu drže robnu kuću, odlučili su se za nesvakidašnju baštovansku avanturu, pa su u žardinjerama na parkingu iza svoje trgovine posadili povrće. I dok srpske njive zarastaju u korov, a žardinjere služe umesto kanti za smeće, Kinezi su odlučili da ono malo zemlje koje su pronašli u najužem centru grada, iskoriste za proizvodnju šargarepe, luka i kineskog kupusa.

Novinar Telegrafa zatekao je Zhani Jun Tenga kraj improvizovane bašte tik kraj radnje u kojoj je zaposlen. Brižljivo je zagledao tek izniklo povrće i trebio korov.

Foto: Telegraf

- Nas nekoliko koji ovde radimo primetili smo prazne žardinjere pa smo odlučili da ih iskoristimo. Pre petnaest dana smo nasadili povrće i evo, vidimo da lepo napreduje zahvaljujući kiši. Za mesec i po dana stići će šargarepa,

kupus i luk. Čim ga povadimo, posadićemo novo, još nismo odlučili šta - priča na lošem srpskom Kinez, pokazujući nam fotografije povrća na telefonu jer ne zna njihove nazive na srpskom.

Kaže da Kinezi veoma cene zemlju jer im obezbeđuje hranu, te da smatraju da je grehota da bude neobrađena.

Foto: Telegraf

- Kad god imamo pauzu u radnji, obiđemo povrće. Već se radujemo rodu, sve ukazuje da će biti baš lep. Naročito kupus pokazuje da će veliki narasti. U radnji imamo kuhinjski pribor, pa ćemo ga pravo iz žardinjere u šerpu - priča vredni Kinez.

Zhani Jun Teng priznaje da se oseća kao Nišlija jer ovde živi već petnaest godina i ponosno ističe da mu je sve troje dece rođeno u ovom gradu.

Foto: Telegraf

- Volim Srbiju, volim Niš, dobro se osećam ovde, ali mi više prija kineska hrana. Zato su nam ove žardinjere dobrodošle, imamo kinesko seme pa možemo da gajimo naše povrće – zaključuje Teng.

Foto: Telegraf

(D.K.)