Zašto ljudi u Srbiji ostavljaju bebe? Postoje 3 moguća razloga, a zbog svakog treba da se zapitamo

Oko 150 godišnje ostane bez majke već po rođenju

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Vest da su majke svoje tek rođene bebe ostavile u porodilištima ili na nekim manje sigurnim mestima u poslednje vreme su učestale. Poslednji takvi slučajevi odigrali su se u Žarkovu, gde je Mirjana G. rodila svog sina u stanu i ostavila u kontejneru, dok nekoliko dana ranije žena iz Trgovišta napustila svoje sedmo dete u porodilištu u Vranju. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni.

Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena ni jedna beba.

Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ostavljaju tek rođene bebe su materijalni, porodični i zdravstveni, saglasni su u Centrima za socijalni rad koji se uključuju u slučaj onog trenutka kada majka izjavi da ne želi svoje dete.

Tri su razloga iz kojih ostavljaju decu foto: pixabay.com

Sa majkama koje se odreknu svoje dece radi tim Centra, priča za Južne vesti Aleksandar Jovanović, glavni tehničar Opšte bolnice u Leskovcu u kojoj su za godinu i po dana ostavljene 2 bebe.

Majke, po zakonu, imaju 6 meseci da tu odluku povuku. Ipak, po decu se uglavnom ne vraćaju. Deca u tom periodu budu na Odeljenju pedijatrije, dok se ne okonča ceo postupak, uglavnom oko 3 meseca, i o njima računa vode zaposleni.

Deci često daju imena i nadimke, a najviše posla imaju oko onih koja su rođena sa nekim hendikepom, jer ona iziskuju pažnju i često ostaju duže u bolnicama.

Nakon toga odlaze u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, gde im se pronalaze staratelji. Za staratelja se postavlja neko od rodbine ili se dete premešta u hraniteljsku porodicu.

Majke imaju 6 meseci da se predomisle Foto: Pixabay.com

- Vranjski Centar je u ovoj i prošloj godini realizovao postupke zaštite za po jednu novorođenu bebu koju roditelji nisu želeli - rekla je direktorka vranjskog Centra Dragana Arsić.

U niškom porodilištu je u toku prošle godine ostavljeno pet beba od kojih su, uz saglasnost roditelja, tri smeštene u hraniteljske porodice, jedna odlukom Centrom i jedna beba je oduzeta roditeljima. U Prokuplju se, kažu u ovoj Bolnici, ne ostavljaju bebe tako često - nijedna u poslednjih sedam godina.

Procenjuje se da se u celoj Srbiji na godišnjem nivou napusti oko 150 tek rođenih beba, ipak zvanične statistike nema, jer o velikom broju dece, slažu se i sociolozi, brigu nastavljaju najbliži srodnici, pa se takvi podaci i ne beleže.

U niškoj policiji kažu da na teritoriji tog okruga u 2018. i 2019. godini nije prijavljen ni jedan jedini slučaj ostavljenih beba na javnim površinama, što se neretko dešava u drugim sredinama.

VIDEO: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Telegraf.rs/Južne vesti)