Smenjena direktorka škole u Kuršumliji gde su prvaka polili hladnom vodom: Ovo je obrazloženje

Ministar je naveo da će isto proći i drugi direktori ako tako postupe

Nakon što je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je za vreme velikog odmora učenik gurnuo prvaka u korito česme u dvorištu škole, a da vršnjačko nasilje direktorka OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Radica Jović nije prijavila nadležnoj Školskoj upravi, nju je danas smenio ministar prosvete Mladen Šarčević, pišu Južnevesti.com.

U obrazloženju objavljenom na sajtu Vlade stoji da je na osnovu činjenica utvrđeno da su "kvalifikovane povrede zakona kao posledica propuštanja direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti", odnosno da niko od predstavnika ove škole nije obavestio nadležne u roku od 24 sata o tom incidentu.

- Za nasilje i zlostavljanje direktor ustanove je u obavezi da podnese prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu u roku od 24 časa - navodi se u obrazloženju.

O smeni direktorke zbog neprijavljanja incidenta oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Prikrivanje vršnjačkog nasilja od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvoljeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice - poručio je Šarčević.

Podsetimo, za vreme odmora 20. septembra nepoznati dečaci gurnuli su u hladnu vodu jednog prvaka OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji koga je pedagog, nakon incidenta, odvezao kući. Za razliku od Ministarstva koje je odmah odgovorilo da preduzima sve mere o utvrđivanju činjenica, u toj školi novinarima Južnih vesti niko nije odgovarao na pozive.

(Telegraf.rs/juznevesti.com)