"Ovo je genocid nad ribom i ljudima": Užas stigao do Bečeja, u beloj vodi na hiljade mrtvih bića

Građani se pitaju kako će tek izgledati kanal kada toliki organski materijal počne da se raspada

Printskrin: Facebook/Pixabay

Pomor ribe u Velikom Bačkom Kanalu, koji je najverovatnije posledica prošlonedeljnog zagađenja u Crvenki, nastavio je da se širi Bačkom, a jeziva slika je dočekala i Bečejce.

Na hiljade mrtvih riba, poređanih jedna uz drugu, isplivalo je na površinu, a građani se pitaju kako će tek izgledati kanal kada toliki organski materijal počne da se raspada...

"E, ovo je genocid i nad ribom i nad - ljudima", napisao je Miroslav, koji je podelio fotografije na fejsbuku.

Ugrožena je i Tisa, koja je povezana sa kanalom baš kod Bečeja.

Inače, Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine u Kuli, izdala je zabranu ispuštanja otpadnih voda u šećerani u Crvenki, jer se sumnjalo da je ta fabrika odgovorna za zagađenje Velikog bačkog kanala, jer je još od 2. novembra na delu kanala kod Srbobrana i Bečeja uginulo više od tri tone ribe.

U "Vodama Vojvodine" upozorili su, u međuvremenu, da voda nastavlja da se kreće nizvodno i da će se zagađenje uliti u Tisu, koja bi zbog svoje veličine mogla da ublaži zagađenje.

Šta se desilo u Crvenki

- Našom kontrolom od pre 10 dana je utvrđeno da se ne poštuje taj projekat studije za koji je ona napravljena i da deo otpadnih voda iz tehnološkog procesa odlazi u I64. Dat je na licu mesta usmeni nalog da se upale pumpe i da se prestane ispuštati otpadna voda u I64. To je zapisnički konstantovano i u roku od tri dana je izdato i pisano rešenje sa istim nalogom - izjavila je za RTV Biljana Leopvac, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Video: Vlažni san svakog krivolovca! Pecanjem na struju Amerikanci štite svoje reke

(M. B.)