Užice usvojilo odluku o zabrani izgradnje mini hidroelektrana: Nema opasnosti za ekosistem i vodotok

Razmotriće se mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana

Foto: RINA

Na sednici Skupštine grada Užica doneta je odluka kojom se zabranjuje dalja izgradnja malih hidrocentrala na teritoriji grada Užica do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidrocentrala.

- Izmenom planske dokumentacije zabraniće se izgradnja derivacionih-cevovodnih, a razmotriti mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem i uslovi za navodnjavanje - rekao je za RINU, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković Foto: RINA

Do ove odluke gradskog parlamenta stiglo se nakon dogovora koji je postignut između lokalne vlasti i Udruženja građana Užička odbrambena liga. Ova privremena odluka biće detaljnije i dugoročnije konkretizovana usvajanjem novog Prostornog plana grada Užica, a koji će biti usaglašen sa republičkim, da se u zaštićenim i rizičnim prostorima ne dozvoli izgradnja minihidroelektrana.

Odlučeno je i da se fromira nezavisna stručna komisija koja će pripremiti predloge za izmenu Prostornog plana, a u cilju maksimalne zaštite vodotokova.

(Telegraf.rs/RINA)