Najstariji Kuran na Balkanu nalazi se u selu kod Prijepolja, ispod srpskog srednjevekovnog utvrđenja

Reč je o izuzetno retkom primerku takve knjige na ovim prostorima, sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Zaključeno je da je napisan pre četiri stotine godina

Smeštena na brdu iznad reke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima – selo Hisardžik. Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjevekovnog utvrđenja Mileševac, pohranjen je najstariji Kuran na Balkanu.

- To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi - rekao je glavni imam IZ u Prijepolju, Nadir ef. Dacić.

Nadir Dacić, Foto: RINA

Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan pre četiri stotine godina.

- Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik, i ispred njega se vernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu - kaže efendija Dacić.

Džamija u selu Hisardžik, Foto: RINA

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. veku, nedavno je rekonstruisana, ali je zadržala svoj autentičan oblik.

Foto: RINA

Zbog nepristupačne geografske konfiguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

(Telegraf.rs / RINA)