Srbi u crkvama za praznik uprkos policijskom času: Gde je sve prekršena zabrana kretanja i zašto?

Ponegde bila prisutna i policija

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

I pored policijskog časa i toga što je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, te dogovora između vlasti i Crkve da se ove godine vaskršnja liturgija održi bez prisustva vernika, bilo je primera na društvenim mrežama koji su posvedočili da zabrana nije ispoštovana. Prema snimcima i fotografijama koje su se mogle videti, vernici su ispoštovali preporuku o socijalnom distanciranju, tako što su većinom odžavali bezbedno rastojanje. Ipak, domove je od petka u 17č do sutrašnjeg utorka u 5č bilo potpuno zabranjeno napustiti, i dalje je.

Od te odredbe retki su bili izuzeti, među kojima i vlasnici pasa, a za koje se u prvom redu navodilo da su bili prekršioci zabrana. Mediji su prenosili da su se upravo oni sa sve povocima obreli u crkvama u neposrednoj blizini na dan vaskrsenja Hristovog.

Kako smo već preneli, jedna od crkava u kojima se pastva okupila bila je crkva u Petrovaradinu, a kako je pisao portal 021.rs, i u crkvama na Novom naselju i na Detelinari, takođe kod Novog Sada, ali u manjem broju. Primećeni su i policajci u neposrednoj okolini, koji nisu reagovali na okupljanje vernika.

Crkva na Petrovaradinu / Foto: 021.rs

U Čačku se obraćanje predstavnika crkve vernicima odvilo na manje konvencionalan način, pa su se sveštena lica provozala gradskim ulicama, noseći zastave i ikone, i na taj način pozdravila vernike.

Na Fejsbuku su se mogli pronaći i snimci iz beogradskih crkava, te su se u Mirijevu takođe okupili vernici. Mogli su poslušati i crkveno pojanje, a neki od njih su sa sobom poveli i decu.

Kako su preneli drugi mediji, vernici su se okupljali i na Vračaru, u maloj crkvi kod Hrama Svetog Save, ali i na obodu Beograda - u naselju Stara Bežanija, kao i u Jakovu, gde je čak snimljeno kolo u porti manastira. I tu su, kako prenose, novinari zapažali pripadnike policije, koji nisu stali na put vernicima.

Prethodno je objavljena i informacija o tome da je u požarevačkoj Sabornoj crkvi održana liturgija uz pričest u četvrtak jutro, a kasnije i da je bilo okupljanja vernika u srpskim bogomoljama i na Veliki petak.

Patrijarh srpski Irinej služio je uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save 18. aprila bez prisustva vernika i pozdravio je sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija.

Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu - rekao je tada patrijarh.

Video: Kon: Govori se o pričešću, mi smo savete dali, mi kao struka nemamo više šta da se pitamo

(Telegraf.rs)