Srpski grad pre skoro 2 meseca ukinuo vanrednu situaciju, sad je opet proglasio: Hitne mere na snazi

U poslednjih nekoliko dana konstatovan je značajan porast pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom kovid-19

Foto: Wikimedia/Miljan Simonović, Pixabay

U Prokuplju je danas proglašena vanredna situacija zbog, kako je obrazloženo u odluci Kriznog štaba, značajnog porasta pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih korona virusom. Odluka je doneta na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba i stupa na snagu odmah.

Procena Kriznog štaba je da je, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, neophodno donošenje vanrednih operativnih mera zaštite.

O sprovođenju ove odluke staraće se Krizni štab za praćenje stanja i preduzimanje mera na teritoriji grada Prokuplja po ovlašćenju Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplje, a odluka će odmah biti dostavljena Okružnom štabu za vanredne situacije Topličkog okruga, Republičkom štabu za vanredne situacije - Sektoru za vanredne situacije, javnim preduzećima, ustanovama i drugim učesnicima u sprovođenju mera zaštite i spasavanja - stoji u obrazloženju Odluke o uvođenju vanredne situacije.

Dalje se navodi da će se o sprovođenju ove odluke starati Krizni štab za praćenje stanja i preduzimanje mera na teritoriji grada Prokuplja po ovlašćenju Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplje, u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj je gradonačelniku grada Prokuplja predloženo da se na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja situacije proglasi vanredna situacija u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na teritoriji grada Prokuplja.

Kako je rečeno na osnovu izveštaja Epidemiološke službe Doma zdravlja Prokuplje, u poslednjih nekoliko dana konstatovan je značajan porast pregleda pacijenata sa respiratornim tegobama, kao i zaraženih virusom kovid-19. U cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze, neophodno je donošenje vanrednih mera koje će doneti Krizni štab za praćenje stanja i preduzimanje mera protiv pandemije, a uslov za njihovo donošenje je proglašenje vanredne situacije na teritoriji grada Prokuplja.

- Štab će redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i o prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena - kaže se u saopštenju.

Podsetimo, Prokuplje je vanrednu situaciju zbog epidemije korona virusa ukinulo 31. avgusta.

Video: Vakcina protiv streptokokne pneumonije ne štiti od Kovida ali starije čuva od smrtnog ishoda

(Telegraf.rs)