Slike kolapsa sa lica mesta, nesreće na putu preko Zlatibora: Vikend iz bajke postao ledeni užas

Zbog praznika očekuje se povećan intezitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima i "Putevi Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise

Foto: Rina.rs

Snežne padavine napravile su potpuni kolaps na magistralnom putu od Užica ka Prijepolju, preko Zlatibora.

U mestu Borova Glava dogodila se saobraćajna nezgoda kada je putnički automobil udario u šleper, a duž ove deonice usled loših vremenskih uslova došlo je i do još nekoliko manjih saobraćajanih nezgoda, prenosi Rina.

Formirana je dugačka kolona vozila, kako može da se vidi na slikama sa lica mesta, a duže od sat vremena vozači čekaju da nastave put.

Preko Zlatibora zavejano stoji i nekoliko kamiona.

Čitaoci Telegrafa se javljaju iz kolone, kažu da je sve hladnije, da čekaju dva sata u koloni, a da sneg veje sve jače.

- Ko je krenuo ka Kokinom brodu, bolje da se vrati. Vikend iz zimske bajke pretvorio nam se u ledeni užas - kaže C.I. (30) sa lica mesta.

Na putevima i do 10 cm snega, oprez zbog poledice

Putevi u Sjenici, Novom Pazaru, Tutinu, Raški, Kraljevu, Nišu, Ivanjici, Zaječaru, Pirotu, na prilazima Kopaoniku i Divčibarama, kao i na severu KiM su vlažni i snega ima od pet do 10 centimetara, saopštilo je danas JP "Putevi Srbije".

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, a JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima. Kako je saopšteno, kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kosova, Niša, Novog Pazara, Valjeva, Zaječara.

U Zaječaru je oblačno, kiša umerenog do jakog intenziteta pada na većem delu teritorije dok na teritoriji Lukova i Bora pada sneg. Zbog pojave magle i vejavice na Čestobrodici vidljivost je smanjena od 50 do 70 metara. Sitnih odrona ima duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najviše ih ima na Ðerdapskoj magistrali, gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Magle ima na putnom pravcu Paraćin - Boljevac - Zaječar - državna granica sa Bugarskom (granični prelaz Vrška Čuka).

Zbog predstojećih praznika očekuje se povećan intezitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima i "Putevi Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.

Prognoza za danas

Tokom popodneva oblačno sa snegom, a u nižim predelima severne i južne Srbije još ponegde sa kišom. U brdsko-planinskim predelima formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 30 cm.

Sa padom temperature i prelaskom kiše u sneg i u nižim predelima centralne i južne Srbije, tokom noći ponegde se očekuje formiranje i manjeg snežnog pokrivača, saopštio je RHMZ.

Najava novih snežnih padavina u nedelju i ponedeljak

U nedelјu i ponedelјak sneg u svim krajevima, uz stvaranje/povećanje visine snežnog pokrivača, a više padavina očekuje se u centralnim i južnim predelima naše zemlјe. Takođe, u južnoj Srbiji sneg će mestimično prelaziti i u kišu koja će se onda ponegde lediti pri tlu, upozorava RHMZ.

Video: Sneg okovao zapadnu Srbiju

(Telegraf.rs)