U Novom Sadu ponovo osvanuli sporni grafiti: Na kapiji sinagoge neonacistički simboli

U februaru je na plaži Štrand osvanuo grafit sa govorom mržnje

Foto: Autonomija

Novi neonacistički grafiti pojavili su se u Novom Sadu, ovog puta na kapiji sinagoge, na kojoj su ispisana tri simbola, koji su poznati kao obeležja različitih pravoslavnih, ali i nacističkih pokreta.

Prvi znak sa leve strane predstavlja skraćenicu na grčkom jeziku za rečenicu "Isus Hrist oslobodilac". Dukseve i sličnu garderoba sa tim obeležjem moguće je pronaći po srpskim ekstremnodesničarskim prodavnicama, piše portal Autonomija.

Znak u sredini, poznatiji kao "Chi Rho", predstavlja monogram Isusa Hrista. Sastavljen je od slova H i R koja predstavljaju prva slova Isusovog imena. Prvi put ga je upotrebio rimski car Konstantin Veliki.

Najproblematičniji od tri simbola jeste treći, koji predstavlja kombinaciju ruskog pravoslavnog krsta i "čuvenog" keltskog krsta, koji predstavlja jedno od glavnih obeležja neonacizma.

Takvi grafiti sve češće se pojavljuju u Novom Sadu, koji ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture i koji se nalazi u srcu Vojvodine koja bi trebalo da važi sa multikulturalnu u tolerantnu sredinu.

Podsećamo, u februaru je na Štrandu osvanuo grafit "Srbe na vrbe".

Video: Pored murala Ratka Mladića osvanuo i Draža Mihailović dok je Miša Tumbas nestao ispod Vojvode

(Telegraf.rs)