Oglasilo se tužilaštvo o nasilju nad đakom iz Smedereva: Naložili 11 koraka i hitno postupanje, sledi prijava

Incident se dogodio u četvrtak u odeljenju osmog razreda

Povodom snimka na kojem se vidi kako nastavnik Osnovne škole "Branislav Nušić" brutalno povlači učenika sa stolice, udara ga i na njega viče, "Telegraf" se obratio Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu koje je odmah reagovalo i preduzelo čitav niz koraka kako bi se rasvetlilo nasilje nastavnika nad osmakom.

Podsećamo, incident se dogodio u četvrtak u odeljenju osmog razreda.

Ovo su koraci koje je naložilo Tužilaštv0:

1. Pribavljanje snimka kritičnog događaja

2. Razgovor sa oštećenim učenikom i njegovom majkom

3. Lekarski pregled učenika kog je nastavnik udario

4. Razgovor sa direktorom škole

5. Zahtev direktoru da se hitno sazove školski tim za nasilje

6. Da se obavi razgovor sa pedagogom ili psihologom

7. Da se utvrdi da li je bilo ranijih prijava protiv ovog nastavnika

8. Da se identifikuje učenik koji je napravio snimak

9. Da se razgovara sa učenikom koji je snimio akt i njegovim roditeljom (a okolnost da li se kritičnom prilikom osetio ugroženim)

10. Policijskoj upravi naloženo je da obavi razgovor sa nastavnikom

11. Policijskoj upravi naloženo je da podnese krivičnu prijavu OJT

Ovo je odgovor Tužilaštva u celosti:

- Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je još u petak, odmah po dobijanju informacije, naložilo hitno postupanje Policijskoj upravi u Smederevu i to da se pribavi snimak kritičnog događaja koji je sačinio neko od prisutnih učenika, da se zatim obavi razgovor sa oštećenim učenikom i sa njegovim zakonskim zastupnikom (njegovom majkom), da se učenik odvede lekaru i pribavi medicinska dokumentacija o povredama koje je zadobio, da se obavi razgovor sa direktorom škole, da se od njega zatraži da hitno sazove školski tim za nasilje i obavi razgovor sa pedagogom ili psihologom na okolnosti da li je i ranije bilo prijava učenika protiv navedenog nastavnika, da se identifikuje učenik koji je sačinio video snimak, da se sa njim obavi razgovor (takođe u prisustvu roditelja - jer se radi o maloletnim licima) na okolnost da li se kritičnom prilikom osetio ugroženim, što je sve i urađeno odmah u petak. Takođe je Policijskoj upravi naloženo da obavi razgovor i sa prijavljenim nastavnikom, a zatim protiv njega podnese krivičnu prijavu ovom tužilaštvu za krivično delo nasilničko ponašanje - odgovorili su nam iz smederevskog Osnovnog javnog tužilaštva.

Direktor ne opravdava postupak

Kako nam je ranije danas kazao direktor škole Dragan Jovičić, u pitanju je miran nastavnik koji je među decom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom. S druge strane, naš čitalac naveo je da ovakvo ponašanje profesora nije novost, ali da deca "ne smeju da reaguju".

Direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabeleženo u četvrtak.

- Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno. Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik pre toga, prema izjavama nastavnika, vređao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da proverimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba - kazao je direktor.

Škola je o incidentu obavestila nadležnu školsku upravu, a saznanja o događaju ima i gradska prosvetna inspekcija koja će postupati narednih dana, rečeno je za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

(Telegraf.rs)