Kako je zaštitnik građana pomogao detetu da dobije ličnog pratioca iako je lista čekanja bila duga

U toku je postupak uključivanja deteta u uslugu lični pratilac deteta

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lepa vest iz Beograda - dete za koje nije mogao da se obezbedi lični pratilac- konačno ga je dobilo! Naime, nakon pokretanja postupka kontrole Zaštitnika građana, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda omogućio je detetu korišćenje usluge ličnog pratioca koje je na to imalo pravo po mišljenju Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške.

Zaštitnik građana je po pritužbi majke deteta kome nije omogućeno korišćenje ove usluge i koje je stavljeno na listu čekanja, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada nadležnog gradskog sekretarijata.

Utvrđeno je da je majka deteta u oktobru 2021. godine podnela zahtev Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu - Odeljenje Novi Beograd - za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, te da je mesec dana kasnije Humanitarna organizacija „Dečje srce” iz Beograda (licencirani ovlašćeni pružalac ove usluge) obavestila ovaj organ da su aktuelni kapaciteti popunjeni i da je dete upisano na listu čekanja.

Krajem juna 2022. godine Gradski centar je poslao urgenciju organizaciji „Dečje srce” za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, i to po prioritetnom postupanju, nakon čega je ažurirana lista čekanja i promenjena pozicija deteta pritužilje jer je drugo dete od 1. avgusta 2022. prestalo sa korišćenjem usluge.

Zaštitnik građana je obavešten da je u toku postupak uključivanja deteta pritužilje u uslugu lični pratilac deteta, čime su se stekli zakonski uslovi za obustavu postupka prema nadležnom gradskom sekretarijatu.

(Telegraf.rs)