U dvorištu ove škole u Srbiji danas se vrti ražanj: Svuda miriše jagnjetina, oni slave Prvi maj i pre praznika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miriše mesište, svi probaju, domaćice su iznele svoje specijalitete

Na 320 kilometara od Beograda, tačnije u mestu Krupac u Pirotu, pored muzike, dobrog raspoloženja i smeha, od ranih jutarnjih časova ove subote širi se i opojan miris mesa sa ražnja.

I to se sve dešava u dvorištu škole!

Sedmi put zaredom, održava se Jagnjijada!

Narod je već od ranog jutra krenuo da se okuplja, što da okreće jagnjiće, što da se polako priprema za isprobavanje najbolje staroplaninske jagnjetine. Lokalci kažu da je ovaj njihov specijalitet najbolji, jer "jagnjići pasu travu, slobodno se kreću po livadi i žive prirodnim životom".

- Zorom ranom smo stavili da se jagnje peče na ražanju, ali i u pečenjaru. Iako živimo na selu, nemamo više stare pećnice za hleb, već imamo nove za pečenje mesa, hleba, pita... Naše pirotsko jagnje mora biti dobro usoljeno i trebalo bi da se peče četiri, pet sati na laganoj vatri - rekao je takmičar Zoran Ilić.

Pored velikog broja lokalaca i onih koji su se zaputili iz raznih krajeva Srbije, ipak ima i stranaca, a najviše iz Bugarske koji su redovni gosti svake godine.

Od meštana smo dobili dozvolu da malo "glocnemo" sveže ispečeno meso, uz napomenu da ga možemo kupiti za 3.000 dinara.

Meštani su nam otkrili i svoje najskrivenije recepte, koje u narednim danima možete čitati na našem sajtu.

Ispričali su nam o tome da postoji specijalna marinada kojom se premazuje meso, kako bi bilo ukusno.

Jagnjijada nije samo manifestacija na kojoj se jedu specijaliteti od jagnjetine, mogu se kupiti domaća rakija, sir, med, razni kolači...

(Telegraf.rs)