Jedna poruka će svima sutra stići na telefon, i nadamo se, nikad više: Srbija dobija sistem važan za našu decu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počinje sa radom srpski Amber alert

Foto: Shutterstock

Konačno! U Srbiji će sutra i zvanično početi sa radom naš Amber alert, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih osoba, pod nazivom "Pronađi me". Inače, sistem "Pronađi me" prvi je u regionu i u većem delu zemalja Evrope.

On će biti prezentovan i pušten u rad sutra u 9 sati u Palati Srbija, a zvaničnom puštanju u rad prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Događaju će, takođe, prisustvovati ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Najveći borac za ovaj sistem, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i otac tragično nastradale male Tijane, rekao je za Telegraf.rs da će sutra odmah nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići SMS poruka da je srpski Amber alert počeo sa radom.

- Svi će dobiti SMS poruku. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja će biti i na led ekranima na auto-putevima da je pokrenut sistem, na Aerodromu "Nikola Tesla", a i na autobuskoj stanici u Beogradu biće ista informacija - navodi Jurić za Telegraf.rs.

Kako objašnjava, u drugoj fazi sistema, uključiće se i društvene mreže, kao i dugi činioci, kao što su tržni centri, benzinske pumpe... na kojima će se takođe isticati obaveštenja o nestanku dece.

Način funkcionisanja sistema 

Sistem će funkcionisati tako što će prlikom nestanka deteta svi mobilni operatori poslati poruku korisnicima da je dete nestalo.  Mediji će imati obavezu da u prvi 8 sati od nestanka prekidaju program - i objavjuju informaciju o nestalom detetu.

- Televizije i radio stanice će  na svakih pola sata prekidati program i objavljivati formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govoro. Nakon 8 sati do 48 sata to će raditi na svakih sat vremena, a nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo - objasnio je Jurić za Telegraf.rs.

On kaže da će se sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu jer se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale.

- Smatram da će zaista dobro raditi. Podredili smo ga našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece - rekao je on.

Kriterijumi za alarm

Prema njegovim rečima, sistem se neće pokretati prilikom prijavljivanja svakog nestanka, već će, kako je i ranije govorio za Telegraf.rs, moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

- Ukoliko je dete mlađe od 7 godina, sistem će se automatski pokrenuti. Odmah će se pokrneuti i  ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, i ako se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je on.

Policija isključivo voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

Sistem Amber Alert osmišljen je u SAD  1996. godine. Dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život. 

(Telegraf.rs)