Da li znate šta su Levijev poziv ili Rejčel alert: Srbija ih još nema, a veoma su važni

Amber alert je dobio ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu. Nažalost, ona je daleko od jedinog deteta koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život

  • 5
Amber alert Foto: Shutterstock, gbi.georgia.gov, findagrave.com, Wikimedia, Facebook/Justice for Rachael Runyan

Najgora noćna mora svakog roditelja jeste nestanak deteta. Od trenutka kada primeti da ga nema, svaka sekunda je važna za spasavanje dečjeg života i njegovo vraćanje na sigurno. U SAD je tako 1996. godine osmišljen Amber alert, sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece, ali ovo ime nije svugde isto.

Amber alert je dobio ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je 1996. godine oteta i ubijena u Arlingtonu, Teksas. Nažalost, ona nije jedino dete koje je doživelo ovakvu sudbinu, zbog čega su brojne zemlje na svetu već usvojile ovaj sistem upozorenja, kako bi se spasao dečji život.

Amber Hagerman Amber Alert sistem Amber alert je dobio ime po devojčici Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena 1996. godine Prinstkrin: Youtube/True Crime Daily

Međutim, u SAD ime nije svugde isto, a sistem upozorenja je nazvan po deci koja su nestala.

Levijev poziv

Amber alert sistem se u Džordžiji zove Levijev poziv, u znak sećanja na dečaka Levija Fradija.

Levi (11) je 22. oktobra 1997. godine krenuo ka svojoj kući, nakon igranja sa prijateljima. Padao je mrak, ali je njegova kuća bila udaljena manje od 1,5 kilometara, a on i njegov bicikl su više puta prelazili to putovanje.

Levi Frady, Amber alert Foto: gbi.georgia.gov

Međutim, na kraju večeri Levi nije stigao kući. Otet je, odveden u susedni okrug i brutalno ubijen. Njegovo telo je sledećeg dana pronađeno u šumskom području. Policajci i dalje tragaju za njegovim ubicom.

Tada su nadležni, u dogovoru sa dečakovom porodicom, pokrenuli Levijev poziv - džordžijski Amber alert.

Program je osmišljen tako da se javnost obaveštava putem radija i televizije u roku od nekoliko minuta nakon potvrđene otmice. Njegov cilj je jednostavan: pronađite dete i otmičara brzo pre nego što se detetu nanese šteta.

Mejli Amber alert

Ovaj sistem upozorenja se na Havijima zove Mejli Amber alert, u znak sećanja na Mejli Gilbert.

Maile Leilani Gilbert, Amber alert Foto: findagrave.com

Mejli (6) je oteta sa zabave u Kajlui na Havajima 25. avgusta 1985. godine i ubijena. Njen ubica lociran je nekoliko sati kasnije, nakon čega je odveo policiju do mesta gde je zakopao telo.

Da bi se Mejli Amber alert pokrenuo na Havajima, žrtva mora da ima 17 ili manje godina i da se veruje da je u situaciji opasnoj po život.

Morgan Nik Amber alert

Alert sistem za nestalu decu se u Arkanzasu zove Morgan Nik Amber alert, u znak sećanja na devojčicu Morgan Nik.

Morgan je imala šest godina kada je 9. juna 1995. godine sa svojom porodicom bila na bejzbol utakmici. Tamo je oteta, a njen slučaj ni danas nije rešen.

Morgan se igrala sa prijateljima kada joj se gubi svaki trag. Njeni prijatelji su primetili da devojčica razgovara sa muškarcem u crvenom kamionu. Poslednji put je viđena kako pored maminog automobila istresa pesak iz cipela, ali kada je majka otišla do vozila, tamo nije zatekla ni devojčicu ni crveni kamion.

Morgan Nick, Amber alert Foto: Wikimedia

Slučaj je postao nacionalna vest, a njena majka je 1996. osnovala Morgan Nik fondaciju za pružanje pomoći roditeljima i porodicama nestale dece.

Tada je alert sistem za nestalu decu u Arkanzasu preimenovan u Morgan Nik Amber alert.

Posle 25 godina, Morgan još uvek nije pronađena. Njena porodica se i dalje bori da dobije neku vrstu zaključka. Danas bi imala 31 godinu.

Rejčel alert

U znak sećanja na Rejčel Ranijan, sistem upozorenja u Juti jedno vreme se zvao Rejčel alert.

Ubistvo Rejčel Ranijan je nerešen slučaj ubistva deteta koje se dogodilo u Sansetu u Juti, 26. avgusta 1982. godine. Tada je trogodišnju Rejčel nepoznata osoba otela sa igrališta i ubila.

Rachael Runyan, Amber alert Foto: Facebook/Justice for Rachael Runyan

Njeno telo pronađeno je tri nedelje kasnije u koritu potoka u obližnjem okrugu Morgan. Ubistvo devojčice dovelo je do uspostavljanja sistema uzbune Rejčel alert, koji je u državi Juta bio u upotrebi do 2003. godine, kada je država usvojila nacionalni Ambert alert sistem.

Njeno ubistvo ni danas nije rešeno.

Da li će i Srbija usvojiti Amber alert sistem?

U Srbiji već neko vreme traje kampanja za uvođenje sistema za uzbunu za nestanak dece Amber alert. Najglasniji zagovornik uvođenja preko potrebnog sistema jeste Igor Jurić, otac Tijane Jurić (15) iz Subotice, koja je oteta i ubijena 26. jula 2014. godine u Bajmoku.

Tijana Jurić Foto: Facebook/Igor Jurić

Tijana je oteta i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka. Poslednji put viđena je 25 minuta posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra Rata u Bajmoku, dok joj je telo pronađeno 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

Igor Jurić nalepnica amber alert Foto> Igor Jurić

Kao ubica Jurićeve (15) označen je mesar Dragan Đurić (34) iz Surčina. Dana 2. juna 2015. godine osnovana je Fondacija Tijana Jurić, sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanin tragično ugašen život.

Njen otac otada se bori za za uvođenje Amber alerta, sistema za uzbunu prilikom nestanka dece, kako više ne bi bilo nijedne Tijane.

Po ugledu na nazive u američkim državama, ovaj sistem u Srbiji jednog dana mogao bi da dobije naziv i Tijana alert.

Video: Počela kampanja za uvođenje Amber alerta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa M.

    19. mart 2021 | 16:54

    Umesto da se naši predstavnici u Narodnoj skupštini "bore" za uvođenje ovakvog jednog sistema za spašavanje dečijih života oni po ceo dan mlate praznu slamu o političkim neistomišljenicima za koje su nadležni drugi organi ove države. Podrška ocu Tijane Jurić da istraje u borbi za uvođenjem ovog sistema. Nažalost Tijane nema među nama da je postojao ovaj sistem možda bi danas bila živa, ali dajte političari uozbiljite se i uradite makar nešto za našu i možda vašu decu jer ni vaša deca nisu nedodirljiva, ali za razliku od nas vi to još ne shvatate.

  • Ajde

    19. mart 2021 | 19:07

    Nadam se da hoce, ovo je jako vazno, moramo da uradimo sve da se ovo usvoji, jer se borimo za svu djecu, ona koja su vec rodjena i za one koji ce tek doci. Molim vas usvojite ovo!

  • Gbear

    19. mart 2021 | 20:20

    Mogli ste objaviti I medjunarodne signale za poziv u pomoc. Jednostavni signali sakom da je osobi/detetu potrebna pomoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA