"Jagnje mora da je iz Pirot": Vrhunska jagnjetina mora imati ovakav put do tanjira, pogledajte slike iz Krupca

A. Ć.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: A.Ć.

Reči selektora košarkaške reprezentacije Srbije Svetislava Karija Pešića, inače poreklom Piroćanca, da jagnje da bi bilo ukusno "mora da je iz Pirot", da je dobro posoljeno i da trnu zubi kad se jede, ali i da se zalije ladnim špricerima, po ko zna koji put potvrđene su danas na desetoj po redu Jagnjijadi koja se održava danas i sutra u pirotskom selu Krupac, koje se nalazi na obroncima Stare planine i selo je sa najvećim brojem ovaca u pirotskom kraju.

Veliki broj posetilaca koji je preplavio čitav jedan deo sela, oko školskog igrališta u ovom selu, mogao je da uživa u čarima vrhunske jagnjetine spremljene na različite načine, ispod sača, u blatu, na ražnju i na mnoge druge načine, a vrsni poznavaoci i majstori za pripremu jagnjetine ljubomorno čuvaju svoje male tajne, ali svi se listom slažu sa sada već čuvenom "Jagnje mora da je iz Pirot".

"Svaki od nas ima svoje male tajne koje ne želimo da otkrivamo, neki stavljaju lekovito bilje, različite vrste bilja, ali suština je da jagnje mora da bude iz Pirota, sa Stare planine, da se napasalo na livadi, a ne hranilo koncentratima i da je bilo čuvano u štali. Tada nema tog prepoznatljivog i neponovljivog ukusa jagnjetine", kažu Dušan Nacić i Darko Manić, iz sela Cerova, koji su imali svoju ekipu na ovogodišnjoj Jagnjijadi.

Na manifestaciji je bilo dosta turista i iz susedne Bugarske.

"Prošle godine sam bila prvi put, sada sam došla sa porodicom, zaista je prelepo a ukus jagnjetine je neverovatan. Zaista neponovljivo", kaže Rosica Stavrov, iz Sofije, bugarske prestonice.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Mesna zajednica Krupac, uz podršku Turističke organizacije Pirot i Grada Pirota.

U revijalnom delu manifestacije nastupa legendarna estradna zvezda Snežana Babić Sneki i Nataša Stajić uz pratnju orkestra Slaviše Vidojevića.

(Telegraf.rs)