Slučaj trihineloze u Pančevu: Kako prepoznati simptome i zašto je pregled mesa ključan za zdravlje

S. J.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović izjavio je danas povodom informacija da je u Pančevu i Mačvi otkriveno meso zaraženo trihinelozom da je kažnjivo kada se meso koristi i pušta u promet, a da nije pregledano.

On je kazao da se u principu meso uvek pregleda, ali da se trihineloza sporadično javlja i da nije iznenađen pojavom novih slučajeva.

"U svakom poslu se dešavaju propusti. Da ne kažem nešto protiv kolega, ali moguće je da se pregled obavlja malo brže i sa manje pažnje ako ima veliki broj uzoraka i tako dođe do propusta. To ne sme da se događa i to je izuzetno opasna stvar. Znači, ako meso ima pečat da je pregledano, to mora zaista da bude tako", naglasio je Budimović za RTS.

On je objasnio da do zaraze trihinelom dolazi u slučaju neke manje "infestacije" parazitima u mesu koje se teže pronalaze prilikom pregleda.

"Onda nekom klasičnom metodom, kako ide pregled po površini preparata na mikroskopu, odnosno trihinoskopu, jednostavno se ne obrati pažnja. Znači, mora detaljno da se pregleda i najbolje je naravno koristiti metode digestije koje se upotrebljavaju u industrijama", rekao je Budimović.

On je poručio da je u vreme svinjokolja i praznika posebno važno da ljudi obrate pažnju na sve proizvode koji nisu termički obrađeni.

"Mi pravimo kobasice koje se suše, suvo meso, a sve su to rizični proizvodi koji mogu da sadrže larve trihinele, odnosno parazit u mesu", dodao je.

Budimović je objasnio da se bolest trihineloza ispoljava različito u zavisnosti od količine parazita koji se unesu u organizam, ističući da bolest ima tri faze.

"Prva faza je ona kada se larve koje su unete oslobađaju iz tog proizvoda, odnosno hrane koja je uneta, prolaze kroz creva, želudac, ulaze u krvotok i putem krvi dolaze u sve mišiće u organizmu. Mučnina, bol u stomaku, možda se javi i dijareja, bolovi u mišićima, povišena temperatura, a mogu da budu i neke alergijske reakcije poput toga da otiču oči, lice i tako dalje", rekao je on.

Naglasio je i da ako su konzumirani proizvodi od svinjskog mesa, a ovi simptomi se jave posle dva ili tri dana, velika je verovatnoća da se radi o trihinelozi.

Prema rečima Budimovića, manji broj parazita može da uđe u organizam i da ne izazove simptome, odnosno da se jednostavno učaure tj. kalcifikuju u mišićima i da možda tek posle dve ili tri godine budu aktivni i da dođe do bolesti.

On naglašava i da je lečenje dugotrajno, jer je bolest uporna.

"Zato što ti paraziti mogu da se učaure u mišićima i onda kalcifikuju. Stvara se kao mala kuglica koja stoji u mišićima i u nekom trenutku može da bude aktivna", objašnjava Budimović.

On dodaje i da danas u odnosu na prethodni period mnogo veći broj ljudi donosi meso na proveru.

"Apelujem da ljudi to rade. Ništa se ne gubi, pregled nije neki iznos novca koji u poređenju sa zdravljem ne može ni da se komentariše", poručio je Budimović.

Prema njegovim rečima trihinela ne može da se otkrije golim okom i jako je bitno koje se parče mesa nosi na proveru.

Meso nije pokvareno, ne može na osnovu boje, mirisa, konzistencije da se primeti i tu je ta opasnost zašto mora da ide na pregled”, naglašava Budimović.

On je precizirao da su mišići dijafragme karakteristični za pronalaženje parazita i da zato tu treba uzimati meso za analizu.

"Ne vredi uzimati od buta, od plećke, jer tu može da se dogodi da nema dovoljan broj larvi i da nalaz bude negativan", dodao je on.

Budimović je objasnio i da je trihinela parazit čije su ženke velike dva do tri milimetra, a mužjaci nekih milimetar i po, a da kada se oplodi ženka ona izlaže larve koje su još sitnije i one putem krvotoka mogu da dođu do ćelija u mišićima.

On je napomenuo i da jedino temperaturni režim niske, minusne temperature i plus temperature može da uništi larve trihinele.

"Nijedan drugi postupak sušenja, soljenja, dimljenja ne važi za trihinelu i ne može da je uništi. Temperatura najmanje 72 stepena u centru proizvoda, treba da se termički obradi 10 minuta da bismo mogli da kažemo da je uništena trihinela ili na nekih minus 15 do minus 20 stepeni", rekao je Budimović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je jutros da je slučaj trihineloze otkrivene kod svinjskog mesa u Pančevu pod kontrolom, ističući da je pravovremeno reagovala i veterinarska inspekcija i da su osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim mesom pod medicinskim nadzorom i terapijom.

Naglasili su i da ne postoji razlog za uznemirenost javnosti.

Apelovali su na građane da meso za sopstvenu upotrebu obavezno daju na pregled isključivo ovlašćenim i registrovanim veterinarskim organizacijama, jer je to jedini pouzdan način zaštite zdravlja ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)