Zbog čega se američka vojska nalazi na srpskim granicama?

"Svakog jutra kada se probudimo, znamo šta je naša najveća pretnja"

Posle više od decenije koju su proveli boreći se sa islamskim pobunjenicima u Iraku i Avganistanu, američka vojska upoznaje se sa veštinama iz Hladnog rata kako bi se što bolje pripremili za potencijalne pretnje od Rusije u Istočnoj Evropi, teritoriju koju je ranije branila sovjetska armija, piše "Njujork tajms".

Kakva drama na baltičkom nebu: Tri ruska aviona letela su svojim putem, kada su shvatili da ih prati NATO lovac

Na stotine borbenih tenkova i oklopnih vozila moralo je da bude prefarbano u tamno zeleno kako bi se uklopili u evropski teren. Vojnici koji su navikli da rade iz velikih, sigurnih baza u Iraku i Avganistanu, sada moraju da se kamufliraju, sakriju svoje pozicije i da nauče da se razbiju u male grupe ukoliko dođe do napada dronom.

Za razliku od prioritetnog pristupa kopnu Avganistana i Irana, američka vojska ne poseduje neograničena prava na vazdušnu teritoriju Evrope. U Evropi su granice vojne.

Nedavno je na austrijskoj granici zaustavljen konvoj američke vojske, koji je prevozio municiju od Nemačke do Rumunije, i na njoj je bio zadržan ceo vikend zbog ograničenja vojnih konvoja tokom letnjih odmora.

U julu je na desetodnevnom treningu u bivšim članicama Varšavskog pakta, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, učestvovalo 25.000 američkih i savezničkih vojnika. Na tim treninzima, stariji vojni komandanti proučavali su unapređene taktike i strategije koje su se nekad koristile u borbi protiv sovjetskih trupa, tenkova i artiljerije.

Amerika je sa saveznicima iz NATO pakta pozicionirala 4.500 vojnika u Poljsku i tri baltičke zemlje, s tim što planiraju da nekoliko hiljada zadrže u Evropi zbog potencijalne ruske pretnje.

Zbog toga što je Moskva rasporedila svoje oružane snage uz granicu sa Zapadnom Evropom, i kako piše "Njujork tajms", pored toga su regrutovane Ukrajina i Sirija, ministarstvo odbrane SAD ovim potezom odgovara na pretnje Rusije.

Saveznice su pojačale vazdušne, pomorske i podmorske kontrole od Baltičkog do Crnog mora, a sve u cilju da se adekvatno i pravovremeno reagovalo na aktivnost ruske vojske na periferiji NATO-a.

- Svakog jutra kada se probudimo, znamo šta je naša najveća pretnja. Veoma smo usresređeni na Rusiju i pretnje koje dolaze sa istoka - rekao je pukovnik Patrik Elis.

(Telegraf.rs / Izvor: New York Times)