Amerikanci su podržavali ovih 36 zemalja i sarađivali sa njihovim teroristima i narko-bosovima. Na listi je Albanija, i Tači!

Ružna relanost iza ogledala je to što američka vlada ima dugačak i neprekidan zapis o radu sa fašistima, državnim sponzorima terorizma i narko-bosovima

Sjedinjene Države dugi niz godina daju epitet diktatora svim onim državnicima koji ne deluju u skladu sa politikom za koju se oni zalažu. Sadašnji američki predsednik Donald Tramp kao diktatore označio je, između ostalih, lidera Severne Koreje Kim Džong Una, sirijskog predsednika Bašara al Asada i venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. Retki su oni koji se sećaju iz istorije da je upravo "takve ljude" sama Amerika podržavala u prošlosti, kada joj je to odgovaralo.

Zaboravljene reči Gadafija koje su predvidele da će završiti kao Sadam Husein: Govor libijskog vođe od kog prolazi jeza (VIDEO)

SAD nisu podržavale samo predsednike represivnih država, već i fašiste, narko bosove i teroriste, u zavisnosti od situacije.

Olako lepljenje etiketa ljudima koji su protiv zapadnog kapitalističkog sistema, davali su svi bivši američki predsednici. Svako je imao svog diktatora, na kojeg je vršen pritisak sa više strana i pomoću različitih faktora.

Ružna realnost iza ogledala je to što američka vlada ima dugačak i neprekidan zapis o radu sa fašistima, državnim sponzorima terorizma i narko-bosovima. Na spisku se nalazi njih 36, a mi smo za vas izdvojili najzanimljivije.

AVGANISTAN

Tokom 80-ih godina prošlog veka SAD je radio sa Pakistanom i Saudijskom Arabijom kako bi zbacili avganistansku socijalističku vladu. Amerika je finansirala, obučavala i naoružavala snage pod vođstvom konzervativnih plemenskih vođa čija je vlast bila ugrožena napretkom njihove zemlje u obrazovanju, ženskim pravima i zemljišnoj reformi.

Nakon što je Mihail Gorbačov povukao svojetske snage 1989. godine, ti vojnici pod kontrolom SAD razbili su zemlju i povećali proizvodnju opijuma od 2.000 na 3.400 tona godišnje. Talibanska vlada je između 1999-2001. smanjila proizvodnju za 95 odsto, ali je nakon invazije SAD vratila i vojnike i narko-bosove u zemlju.

Avganistan se sada nalazi na 175. mestu od 177. najkorumpiranijih zemalja na svetu.

JUGOSLAVIJA

NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bio je zločin agresije nakon što je prekršena povelja UN-a. Kada je britanski ministar spoljnih poslova u to vreme, Robin Kuk rekao američkom državnom sekretaru Medlin Olbrajt da velika Britanija ima "teškoće sa svojim advokatima" zbog planiranog napada, ona mu je odgovorila da treba da pronađu nove advokate, ispričao je jednom njen zamenik Džejms Rubin.

Kako piše sajt Alternet, snaga SAD na zemlji tokom agresije na Jugoslaviju bile je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), koju je predvodio Hašim Tači.

Izveštaj Saveta Evrope 2010. i knjiga Karle Del Ponte, bivšeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, navode da je u vreme invazije NATO-a Tači pokrenuo kriminalnu organizaciju pod nazivom Drenica. Ova teroristička grupa poslala je više od 400 zarobljenih Srba u Albaniju kako bi ih ubili tako da se njihovi organi mogu izvući i prodati na crnom tržištu.

Hašim Tači danas je predsednik takozvane i nepriznate države Kosovo.

MEKSIKO

Broj mrtvih u meksičkim ratovima drogom pre nekoliko godina je premašio brojku 100.000. Najnasilniji od svih kartela bio je Los Zetas. Američki zvaničnici nazivaju ovaj kartel "najnaprednijim, sofisticiranim i opasnijim narko-kartelom koji radi u Meksiku".

Kartel Zetas formirale su meksičke snage bezbednosti koje su obučavale američke specijalne snage u američkim državama Džordžiji i Severnoj Karolini.

LIBIJA

Rat NATO pakta u Libiji imao je neobičan pristup tadašnjeg predsednika Baraka Obame, koji je bio "prikriven i tih, bez medija". Kampanja NATO bombardovanja bila je opravdana u Savetu bezbednosti UN kao napor za zaštitu civila, a instrumentalna uloga zapadnih i drugih stranih specijalnih snaga na terenu bila je dobro prikrivena.

NATO je izveo 7.700 vazdušnih napada, 30.000-100.000 je ubijeno, lojalni gradovi su bombardovani, pretvoreni u ruševine, etnički očišćeni, a zemlja je ostavljena u haosu jer zapadne obučene milicije zauzimaju teritoriju i naftne objekte i kreće u borbu za vlast.

MIlicija Misrata, obučena i naoružana od strane snaga Zapada, jedna je od najsilnijih i najmoćnijih.

ALBANIJA

Između 1949.i 1953. godine, SAD i Velika Britanija odlučile su da sruše vladu Albanije, najmanju i najugroženiju komunističku zemlju u istočnoj Evropi. Proterani su regrutovani i obučeni da se vrate u Albaniju kako bi podstakli i isplanirali državni ustanak.

Mnogi proterani koji su bili uključeni u plan, bili su bivši saradnici italijanskog i nemačkog okupatora. Na tom spisku našao se i Džafer Deva, koji je nadgledao deportacije "Jevreja, komunista, partizana i sumnjivih lica" u Aušvic.

U jednim dokumentima SAD otkriveno je da je Deva bio jedan od 743 fašističkih ratnih zločinaca koje su regrutovali Amerikanci nakon Drugog svetskog rata.

OSTALI

Među državama koje su se našle na udaru mešanje Amerike u unutrašnja pitanja našla se i Argentina, Brazil, Kambodža, Čile, Kina, Kolumbija, Kuba, El Salvador, Francuska, Gana, Grčka, Gvatemala, Haiti, Honduras, Indonezija, Iran, Izrael, Irak, Koreja, Laos, Mjanmar, Nikaragva, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Panama, Filipini, Sirija, Urugvaj i Zair.

Na spisku se našla i Ukrajina, koja je tokom protesta i nasilja na Majdanu bila rastrzana između Zapada i Istoka.

(L.C.)