Ko je Sergej Šojgu, Putinov mogući naslednik od kog drhti svet? Poznat je po "čvrstoj ruci", obožava srpske ćevape i dunjevaču (FOTO) (VIDEO)

Omiljen je "jer ima čvrstu ruku – dobro doziranu i nikad preteranu", kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama. Međutim, njega su i pre nekoliko godina optužili da je bio umešan u korupcionaški skandal, u kojem je bio glavni osumnjučen

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde će prisustvovati obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Ruski ministar odbrane će u Batajnici prisustvovati Prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017".

Ruski ministar Šojgu jeo srpske ćevape, ali šljivu nije hteo: Hvala lepo! (VIDEO)

Predviđeno je da Šojgu položi venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju. U popodnevnim satima on će u Hramu Svetog Save razgovarati sa patrijarhom srpskim Irinejom.

KO JE SERGEJ ŠOJGU?

Sergej Šojgu je rođen u Čadanu (Narodna Republika Tuva) 1955. godine, od oca pripadnika tuvanske manjine i majke Ruskinje. Ima dve ćerke, Juliju i Kseniju. Po profesiju je građevinski inženjer i magistar ekonomskih nauka. Član je političke patrije Jedinstvena Rusija.

Šojgu je bio dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti. Potpredsednik i član Visokog saveta Jedinstvene Rusije i nosilac zvanja heroj Ruske Federacije.

Za vreme Sovjetskog Saveza je vršio razne funkcije u infrastrukturnom sektoru, a istovremeno je služio i u Crvenoj armiji u kojoj je stekao čina generala armije.

Nakon raspada SSSR-a njegovo iskustvo u logistici i organizacione sposobnosti su mu omogućili da uvek bude u blizini političkog vrha novostvorene Ruske Federacije, pa je zbog toga dobio mesto ministra za vanredne situacije i ovu funkciju je obavljao od 1994. do 2012. tj. sve do preuzimanja Ministarstva odbrane.

U ruskom je narodu je poznat kao guverner Moskovske oblasti, ranije član KPSS, a kasnije u redovima Ujedinjene Rusije, omiljen "jer ima čvrstu ruku – dobro doziranu i nikad preteranu", kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama.

Odmah po preuzimanju dužnosti ministra odbrane Šojgu je zaređao niz diplomatskih susreta od strateškog značaja.

Bavi se i sportom, i to kao član hokejaške ekipe CSKA, u takmičenju u kojem učestvuju veterani ovog sporta, poznati političari i juniori CSKA i Spartaka. Predsednik je Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasilaca.

OSETIO JE SRPSKO GOSTOPRIMSTVO

U julu ove godine održavalo se Međunarodno takmičenje u tenkovskom biatlonu nadomak Moskve, na kojem je učestvovao i tim tenkista iz Srbije. U sklopu takmičenja vojni kuvari su pokazali svoja umeća, a kod našeg štanda se zaustavio upravo Šojgu.

Naši srpski vojni kuvari predstavili u srpsku nacionalnu kuhinju, a ruski ministar odbrane se najviše zadržao na našem štandu.

Na trpezi su tada bile punjene paprike, bela čorba, salate, razni mezetluci, bureci, mesa sa roštilja, štrudle, slavski kolac i drugi gurmanluci. Ruski ministar se odlucio za srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape, ali nije hteo da proba šljivovicu, jer, kako je rekao, više voli dunjevaču i pelinkovac.

Medu okupljenima su bili i studenti ruske Vojne akademije, koji uče srpski jezik i koji tokom Igara kao prevodioci pomažu srpskoj delegaciji, pa je Šojgu i njih "preslišao“.

- Kako se na srpskom kaže ''arbuz‘?" - pitao je u šali ministar jednu od studentkinja, ali je naš ambasador preduhitrio i rekao "lubenica".

Šojgu je na kraju srpskoj ekipi zahvalio na srpskom jeziku: "Hvala lepo!“

Nakon što je obišao sve ekipe, ruski ministar se sa delegacijom povukao u jedan od VIP šatora, ali je ubrzo posle toga našim kuvarima stigla porudžbina da se Šojguu spreme ćevapi. U rekordnom roku bili su ispeceni i posluženi.

SKANDALI

Ne zna se mnogo o privatnom životu ruskog ministra. Jedno vreme se čak pisalo da je on mogući naslednik Vladimira Putina.

Šojgua su pre nekoliko godina optužili da je bio umešan u korupcionaški skandal, u kojem je bio glavni osumnjučen. Prema optužbama opozicije, iskoristio je svoju ćerku koja "pliva" u glamuru kako bi sakrio svoju vilu u Moskvi.

Godišnja plata ministra odbrane Rusije je oko 120.000 dolara godišnje, ali je nekako uspeo da kupi luksuznu vilu od 16 milliona dolara u Moskvi. Istraživači opozicije tvrde da je Šojgu pokušao da sakrije imovinu time što je izjavio da je kuću kupio uz pomoć porodičnog fonda, i registrovao je na ćerku Kseniju.

Istraga je pokazala da je Ksenija vlasnik kuće od 2009. godine, a tada je imala samo 18. godina. Šojguova ćerka je bivša honorarna glumica,a opozicija se tada pitala kako je moguće da poseduje 16 miliona dolara sa samo 18 godina.

Vila je veličine 97.000 kvadratnih metara, a skrivena je i nema nijedne njene fotografije. Tada su prikazane samo slike iz vazduha, pokazujući nežno zakrivljene krovove.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)