Prava istina zašto Amerika podržava Izrael: Snimak koji za 7 minuta objašnjava 70 godina istorije (VIDEO)

Napominje da je 1948. godine kada je nastala država Izrael, došlo do raskola između Pentagona i Stejt departmenta oko toga kako da se reaguje na novu državu

Nije tajna da SAD podržava državu Izrael još od njenog nastanka. Razlozi su brojni, a američki profesor, filozof, pisac i lingvista Noam Čomski je otkrio šta su pravi razlozi zbog kojih je njegova zemlja privržena Izraelu.

Čomski upozorava: Tramp bi mogao da izrežira teroristički napad kako bi ostao na vlasti

On kaže da je poreklo te podrške zalazi duboko u prošlost još od hrišćanskog cionizma, koji je veoma moćna sila. Ističe da je hrišćanski cionizam stariji od jevrejskog cionzma.

- Hrišćanski cionizam je nastao među britanskom elitom, a oni su podržali jevrejsku kolonizaciju Izraela. To je veliki deo britanske kulture, a isto je i u SAD - rekao je on.

Napominje da je 1948. godine kada je nastala država Izrael, došlo do raskola između Pentagona i Stejt departmenta oko toga kako da se reaguje na novu državu.

- Stejt department nije bio baš posvećen ciljevima države Izrael i brinuo je zbog izbeglica. Pentagon je bio impresioniran vojnom moći Izraela - ističe on.

Godine 1958. godine došlo je do velike krize u tom regionu, a Čomski ističe da je tada samo Izrael sarađivao sa Velikom Britanijom i Amerikom.

- Izrael je 1967. godine uništio sekularni arapski nacionalizam koji je predstavljao veliku pretnju po SAD. Tada su podžali radikalni islam kao i SAD, što se nastavilo i kasnije - kaže on.

Naglašava da je tokom poslednjeg rata u Gazi, Izrael ostao bez municije i da mu je upravo SAD obezbedio dodatne količine iste.

- Amerika smatra Izrael svojom ofšor vojnom zonom, a tu su i bliske veze tajnih službi ove dve zemlje - rekao je on.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)