≫ 

Čomski upozorava: Tramp bi mogao da izrežira teroristički napad kako bi ostao na vlasti

Trampova administracija bi mogla da izrežira lažni napad kako bi zadržala podršku glasača, nakon što birači shvate da Trampova obećanja „ne drže vodu“, tvrdi Čomski

  • 8

Novinar portala „Indipendent“ Džon Šaman u nedavnom članku prenosi komentar slavnog intelektualca Noama Čomskog, koji kritikuje novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Noam Čomski je predvideo Trampovu pobedu, a sada ima zastrašujuće upozorenje za ceo svet (VIDEO)

- Predsednik će morati da se potrudi kako bi zadržao podršku - tvrdi levo orijentisani intelektualac Noam Čomski.

Trampova administracija bi mogla da izrežira lažni napad kako bi zadržala podršku glasača, nakon što birači shvate da Trampova obećanja „ne drže vodu“, tvrdi Čomski.

Uz to Čomski ističe da bi čak i radnička klasa u SAD na kraju mogla da prepozna da se Trampova „retorika odnosi na pomaganje radnicima, ali da su mu predlozi brutalni i štetni“.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Posledice predloga

Čomski je komentar dao nedugo nakon propasti Trampovog zakona o zdravstvu, koji je plasirao kako bi ispunio ključno obećanje u svojoj kampanji da će opozvati i zameniti Obamin zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, prenosi Index.hr.

Nezavisna kancelarija za kongresni budžet objavila je da bi, u slučaju da zakon bude prihvaćen, oko 24 miliona ljudi moglo da ostane bez osiguranja.

Čomski je tim povodom izjavio: „Kako bi zadržao popularnost, njegova administracija mora da pronađe neki način da okupi njegove pobornike i usmeri rasprave što dalje od politika koje sprovode, a koje su katastrofalne“.

- Možda će on pokušati da usmeri krivicu na druge govoreći: "Žao mi je, ne mogu da vam vratim poslove jer to ne dozvoljavaju ovi loši ljudi". A glavni su krivci po običaju oni najranjiviji, useljenici, teroristi, muslimani i elitisti, ko god oni bili. Ne smemo zanemariti ni mogućnost da se dogodi i nekakav izrežirani ili navodni teroristički čin, što istoga trena može da promeni zemlju - rekao je on.

Foto: Guliver/Darren McCollester/Newsmakers Foto: Guliver/Darren McCollester/Newsmakers

Novi zakon

Ranije ove nedelje, Tramp je potpisao novi zakon kojim odbija uredbu kojom bi se radnici štitili od krađe plata. Za vreme Obaminog mandata, preduzetnici koji su kršili zakone o platama i sigurnosti bili su kažnjavani tako što su im poništavani ugovori sa vlastima, ako su napravili previše prekršaja.

Republikanci iz Kongresa rekli su da su uredbe prestroge i da gase radna mesta. U ponedeljak su se pozvali na Zakon o kongresnoj reviziji (CRA) kako bi opozvali uredbu o pravednoj plati i sigurnim radnim mestima.

Tramp je pohvalio novu odluku.

- Danas potpisujem četiri predloga unutar zakona o reviziji koji poništava uredbe i uklanja nepotrebna pravila koja gase radna mesta - napisao je na Tviteru.

Ta je uredba prisiljavala preduzetnike da prijave svaki put kada prekrše zakon u posljednje tri godine, uključujući i prekršaje u vezi sa građanskim pravima, zdravljem, sigurnošću i minimalnom platom, kao i kršenja pravila u vezi sa prekovremenim radom, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dodson

    2. april 2017 | 08:04

    To je uradio Bush i napao pola svjeta imao je onda razlog. Smradovi bili i ostali gade mi se, samo ratovi mamu im.....

  • Vosa

    2. april 2017 | 08:57

    Pa to bi samo prepisao od Busa (11.09) koji je prepisao od Klintona (Kosovo i Racak) a ovaj od Blera (Irak) ... Daj smislite nesto novo

  • Šure

    2. april 2017 | 08:19

    Ne bi im bio prvi put...zlotvori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA