Ko bude upotrebio izraz "poljski logori smrti" - može da završi u zatvoru!

Poljaci misle da upotreba izraza "poljski logori smrti" ostavlja pogrešan utisak da je njihova zemlja odgovorna za holokaust

Izrael je na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta optužio Poljsku da želi da "menja istoriju" pošto je dan ranije‚ u petak, donji dom poljskog parlamenta prihvatio zakon kojim se kažnjava upotreba izraza "poljski logori smrti".

Logori smrti su bili nacistički, nemački: Poljaci besni, poslali kamione sa ovom porukom da putuju Evropom (FOTO)

Zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora za Poljake i strane državljane koji bi taj izraz upotrebili za koncentracione logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svetskom ratu. Da bi stupio na snagu, tekst mora da odobri Senat, gornji dom parlamenta, i da ga potpiše poljski predsednik, mada se smatra da su navedene stvari formalnosti.

Poljaci misle da upotreba izraza "poljski logori smrti" ostavlja pogrešan utisak da je njihova zemlja odgovorna za holokaust. Izraelski čelnici misle da se tekstom želi poreći učestvovanje Poljske u istrebljenju Jevreja koje su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki odgovorio je na izraelske kritike novog poljskog zakona koji zabranjuje pominjanje zločina poljske nacije tokom Holokausta tvrdnjom da Aušvic-Birkenau nije poljski naziv, kao i da Arbeit Macht Frei (Rad oslobađa) nije poljska fraza.

- Aušvic je najgora lekcija o tome kako ideologije zla mogu dovesti do pakla na zemlji. Jevreji, Poljaci i sve žrtve bi trebalo da su čuvari sećanja na sve koje su ubili nacisti Nemci - napisao je premijer Moravijecki na svom Tviter nalogu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je osudio taj novi zakon, naredivši izraelskom ambasadoru u Varšavi da se sastane s premijerom Poljske i da razgovara o spornom aktu.

- Taj zakon je neosnovan. Oštro mu se protivim. Istorija ne može biti izmenjena, a zabranjeno je poricati Holokaust - rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji.

Zamenika ambasadora Poljske u Tel Avivu pozvalo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova da ga ukori.

U saopštenju iz kabineta predsednika Izraela Ruvena Rivlina je takođe kritikovan zakon.

- Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta više nego ikada i iznad svih obzira suočeni smo sa našom dužnošću da se setimo naše braće i sestara koji su ubijeni - naveo je Rivlin u saopštenju.

(Telegraf.rs / Agencije)