Španija dobila novu socijalističku vladu: Na ministarskim mestima 11 žena i 5 muškaraca, među njima je i jedan astronaut (FOTO)

Za ministarku odbrane imenovana je Margarita Robles, dok će Marija Hesus Montero biti na čelu Ministarstva finansija

Nova socijalistička španska vlada objavila je sastav Kabineta, koji čine pet muškaraca i čak 11 žena na ministarskim mestima, pri čemu su ženama pripale ključne pozicije - ministarstva ekonomije, finansija i odbrane.

Premijer Pedro Sančes izjavio je u sredu da, prvi put otkako se Španija vratila na demokratski sistem krajem 1970-ih, u vladi ima više žena nego muškaraca, prenosi AP.

Potpredsednica nove vlade, koja će biti zadužena za obnovljeno Ministarstvo za jednakost, biće Karmen Kalvo, inače stručnjak za ustavno pravo i ministarka kulture od 2004. do 2007. godine.

Najpoželjniji zet španskih majki je novi premijer: Zovu ga Lepi Pedro, šarm mu je glavno oružje, ali nije preterano nadaren političar (FOTO)

Za hvatanje u koštac sa željom Katalonije za nezavisnocću, koja će biti i jedan od ključnih izazova nove administracije, biće nadležna Meričet Batet - katalonska poslanica i pravni ekspert za pitanja ustava.

Nadia Kalvino, koja je bila generalni direktor za budžet u Evropskoj komisiji od 2014. godine, sada je imenovana za ministarku četvrte po snazi ekonomije u EU.

Dolores Delgado, dosadašnja tužiteljka za antiterorizam, biće ministarka pravosuđa, dok je Izabel Sela ministarka obrazovanja, a Magdalena Valerio - ministarka rada.

Za ministarku odbrane imenovana je Margarita Robles, dok će Marija Hesus Montero biti na čelu Ministarstva finansija.

Ženama su pripala i rukovodeće pozicije u ministarstvima pravde i obrazovanja, napominje američka agencija.

Što se muškog dela nove vlade tiče, Pedro Duke, inženjer i prvi Španac u kosmosu, pozdravljen je u nizu tvitova kao novi ministar nauke, inovacija i univerziteta.

Istovremeno, bivši predsednik Evropskog parlamenta i katalonski političar koji se zalaže za jedinstvo sa Španijom, Žozep Borel, imenovan je za ministra spoljnih poslova, što je razljutilo neke separatiste.

Sančes je obavestio kralja Felipea Šestog o imenovanjima pre objavljivanjana novog sastava vlade, a novi ministri će na dužnost stupiti sutra.

U saopštenju, Sančes je poručio da će njegova administracija biti "napredna, modernizujuća i sa Evropom na umu".

Novi premijer je obećao i da će početi pregovore s novom vladom Katalonije, ali je napomenuo da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa španskim ustavom, u kojem stoji da je zemlja "nedeljiva".

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)