Novi susret čelnika Severne i Južne Koreje: Dve države su i dalje u ratu, ali krupnim koracima hrle ka pomirenju iz crnog "mercedesa" (FOTO)

Dva čelnika su izašla iz istog crnog "mercedesa" kad su stigli u državnu gostinjsku kuću

Severnokorejski čelnik Kim Džong Un toplo je dočekao južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina, koji je stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i zvaničnom završetku Korejskog rata. 

Severna Koreja obeležila 70. godišnjicu postojanja: Tramp zahvalan Kimu što nije pokazao rakete na paradi (VIDEO)

Muna su dočekale i stotine stanovnika Severne Koreje u odelima i tradicionalnim nošnjama, noseći cveće i zastave Korejskog poluostrva i svoje države.

Na natpisu iza njih pisalo je: "Srdačno pozdravljamo posetu predsednika Mun Džae Ina Pjongjangu!".

Dva čelnika su izašla iz istog crnog Mercedesa kad su stigli u državnu gostinjsku kuću.

Istu kuću su koristila i dva prethodna južnokorejska predsednika tokom samita s Kimovim ocem Kim Džong Ilom, 2000. i 2007. godine.

Kim i Mun će održati zvanične razgovore od 7.30 do 9 sati po našem vremenu. 

To je treći međukorejski susret Muna i Kima i smatra se ispitom za mogući budući susret koji je severnokorejski čelnik predložio američkom predsedniku Donaldu Trampu. 

Tramp je zamolio Muna da bude "glavni pregovarač" između njega i Kima, otkrili su Munovi saradnici nakon što je američki predsednik u avgustu otkazao posetu svog državnog sekretara Pjongjangu.

Vašington želi konkretno delovanje prema denuklearizaciji Severne Koreje pre nego što pristane na ključni cilj Pjongjanga - proglašavanje zvaničnog kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. godine. Sukob je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su američke i snage Ujedinjenih nacija, među kojima i Južne Koreje, tehnički i dalje u sukobu sa Severom. 

- Ako se nakon ovog susreta obnovi dijalog između Severne Koreje i Vašingtona to će imati velikog značaja samo po sebi - poručio je Mun pre putovanja. Južnokorejski čelnik, član porodice koja je izbegla zbog Korejskog rata, s Kimom se ove godine sastao dva puta u graničnom selu Panmundžomu.

Dva čelnika planiraju da održe drugi krug razgovora u sredu nakon čega će objaviti zajedničko saopštenje. Mun se u domovinu vraća u četvrtak ujutro.

SANKCIJE

Ovonedeljni samit događa se u vreme kada Sjedinjene Države stvaraju pritisak na druge zemlje da se strogo drže sankcija Ujedinjenih nacija usmerenih na rezanje finansiranja nuklearnih i balističkih programa Pjongjanga.

Severna Koreja tvrdi da je uništila svoje glavno postrojenje za testiranje raketa, ali američki zvaničnici i analitičari veruju da ona to i dalje radi u tajnosti.

(Telegraf.rs/Hina)