Ova zemlja počinje sa kastracijom pedofila, spremili su 2.000 injekcija: Da li i u Srbiji treba uvesti iste mere? (ANKETA)

Za razliku od hirurške kastracije, hemijska ostavlja netaknute organe i smatra se da je reverzibilna u većini slučajeva

Bivša sovjetska republika Kazahstan spremna je da započne hemijsku kastraciju osuđenih pedofila.

Prvu injekciju dobiće neimenovani seksualni prestupnik u regionu Turkestan i to pod nadzorom odgovornog lica iz ministarstva zdravlja, saopštili su zvaničnici.

>>> PEDOFILI SE JAVNO ŽIGOŠU, A NIKO NE PRISTAJE NA HEMIJSKU KASTRACIJU: Ovako se bore protiv pedofilije u Makedoniji

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev opredelio je oko 23.000 evra za kupovnu 2.000 injekcija za hemijsku kastraciju muškaraca koji počine seksualne prestupe nad decom ove godine.

Zamenica ministra zdravlja Liazat Aktajeva istakla je da trenutno postoji samo jedan zahtev za hemijskom kastracijom, u skladu sa susdskom presudom.

Kazahstan je na početku ove godine predstavio novi zakon o hemijskoj kastraciji. U toj zemlji već postoje kazne do 20 godina zatvora za seksualne zločine počinjene nad decom.

Za razliku od hirurške kastracije, hemijska ostavlja netaknute organe i smatra se da je reverzibilna u većini slučajeva.

Skeptici tvrde da mera, koja je prvi put izvedena 40-ih godina prošlog veka, neće nužno sprečiti buduće napade.

Postupci hemijske kastracije sprovodiće se u regionalnim neuropsihijatrjskim klinikama.

Silovanje dece u zemlji se udvostručilo na oko 1.000 godišnje u periodu između 2010. i 2014. godine.

Hemijska kastracija prisutna je u nekolicini zemalja, uključujući Poljsku, Južnu Koreju, Rusiju, Australiju, kao i neke američke države.

(Telegraf.rs)