Erdogan proglasio pobedu na lokalnim izborima u Turskoj: Opozicija "osvojila" prestonicu prvi put posle 25 godina (VIDEO)

Kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije (ĆP) Mansur Javas novi je gradonačelnik Ankare

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na lokalnim izborima, iako je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila kontrolu u prestonici Ankari, po prvi put posle 25 godina, a neizvesno je ko će pobediti i u najvećem gradu u zemlji, Istanbulu.

Pobeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala u prestonici vlast poslednjih 25 godina.

Prema nezvaničnim rezultatima objavljenim u državnim medijima, kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije (ĆP) Mansur Javas novi je gradonačelnik Ankare.

Što se najvećeg turskog grada tiče, Istanbula, i kandidat ĆP i kandidat AKP proglasili su pobedu u trci za mesto gradonačelnika. AKP je odneo pobedu u provincijama na jugoistoku zemlje, koji je poznat kao uporište prokurdske partije.

Agencija Rojters prenosi da izgleda da će Erdogan morati da prizna poraz i u Istanbulu.

Erdogan, Foto: Tanjug/AP, Ali Unal

Erdogan, koji dominira turskom politikom od kada je došao na vlast pre 2002, vodio je neumorno kampanju dva meseca uoči lokalnih izbora u nedelju koje je okarakterisao kao "pitanje opstanka" za Tursku.

Opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu ocenio je posle izbora da je narod izabrao demokratiju i da su "ljudi glasali za demokratiju".

Britanska agencija ocenjuje da bi gubitak Istanbula, u kojem je Erdogan počeo svoju političku karijeru i u kojem je bio gradonačelniku 1990-tih godina, bio još veći simbolični šok za turskog predsednika i njegovu partiju.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani u nedelju birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana. Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 velikih gradova, uključujući Istanbul i Ankaru.

VIDEO: Ovako se čuva turski predsednik

(Telegraf.rs/Tanjug)