Srbin otkriva kako se živi na Šri Lanki 7 meseci nakon uskršnjeg masakra kada je poginula 321 osoba

Ko pamti krvavi Uskrs 2019?

Foto: Tanjug/AP, Privatna arhiva

Danas se navršava sedam meseci od terorističkog napada na Šri Lanki u kojem je na katolički Uskrs poginula 321 osoba. U tri grada i osam eksplozija povređeno je još oko 520 ljudi. Gornjomilanovčanin Petar Prokić, koji proteklih osam godina živi i radi kao menadžer hotela na ovoj ostrvskoj državi u Indijskom okeanu, otkrio nam je kakve su prilike u zemlji od tog 21. aprila godine na izmaku.

Kako bi to Srbi inače rekli, a Petar i u inostranstvu potvrdio, masakr je viđen kao svako čudo - za tri dana dosta. Mada se činilo da je posredi nešto veliko, jer su svetskim medijima putovale informacije o osveti za takođe terorističi akt na Novom Zelandu, u kojem je 15. marta u pucnjavi u dve džamije za vreme jutarnje molitve bilo 50 žrtava, rekao nam je da ta tema već dugo nije u fokusu stanovnika.

To objašnjava činjenicom da su tragičnu priču upletene manjine. Naime, 75 odsto stanovništva Šri Lanke čine budisti, koji su ujedno predstavnici političke i intelektualne elite. Prema Petrovim rečima, malobrojni hrišćani i muslimani se drže u slozi.

Foto: Shutterstock

Povod za prevrat

- Hrišćani su organizovali mise, a kardinal je oprostio sve. Nije narod muslimanski počinio pokolj, već su to učinili teroristi - kaže ističući stav koji je ugnjetanima poslužio da se pomire sa sudbinom, ne tražeći pravdu i bez protesta, kao i da su najburnije reagovali ponovo i samo budisti: - Spalili su neke džamije, bilo je nemira u muslimanskim selima. Oni su se više bunili da bi smenili vlast zbog "neuspelog vođenja zemlje".

I uspeli su. Na mesto predsednika Šri Lanke odabran je novi, desno orijentisani, Gotabaja Radžapaksa, koji je položio zakletvu pre tri dana; što i nije prvi slučaj ideološkog zaokreta društva nakon što spoljne pretnje nekom narodu postanu njegova stvarnost. Za razliku od maskra, ova tema jeste u žiži interesovanja. Naš zemljak kaže - i strane javnosti.

novi predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa; Foto: Tanjug/AP

- Ovde je 30 godina trajao građanski rat, koji je završio bivši predsednik Mahinda Radžapaksa i postao heroj, a posle i najbogatiji. Smenjen je na preprošlim izborima, potom se desio teroristički napad, pa je sad smenjena ta vlast, a vratio se rođeni braat tog starog da bude predsednik. On je bio general u ratu sa Tamilima, pa se strani mediji sad vraćaju na temu da li je on zapravo počinio ratne zločine, jer je rat završen krvavo - ilustruje nam (ne)poznate političke prilike o odnosu sa drugom po veličini etničkom zajednicom na Šri Lanki.

Dodaje i da je cela porodica u vlasti, te da su deca, stričevi i žene - ministri i "vlasnici pola zemlje".

Osam eksplozija ukupno

Tog 21. aprila odjeknulo je u prvoj polovini dana u tri crkve, za vreme uskršnje mise, i u tri hotela. Preostale dve eksplozije dogodile su se u pregrađu nekoliko sati kasnije. Osim hrišćana nastradali su i turisti, a sahrana prvih bleda je uspomena u nedalekoj prošlosti. Petar kaže da su grupno sahranjeni na malom hrišćanskom groblju, jedni do drugih.

Petar Prokić, prima diplomu sa postdiplomskih studija na Kolombo univerzitetu u oblasti ljudskih prava Foto: Privatna arhiva

Ipak, od tog dana preduzete su neke mere. Kako nam je rekao sagovornik, pojačana je kontrola na aerodromu i na ulazu u turističke atrakcije. Nedugo posle nemilog događaja, zabranjeno je i da žene muslimanske ispovesti pokrivaju lice. Danas, tek sedam meseci kasnije, situacija nije ista.

- Negde na privatnom autobusu piše da ne sme, al' ovde svi nose nikab, tako da je sve okej - kaže Petar o situaciji u društvu u kojem se, ocenjuje, danas ne oseća ni napetost posle dramatičnog stradanja.

Od kobnog 21. aprila, očekivano, broj turista je opao. Sreća u nesreći, po zemlju koja zarađuje od turizma, bila je ta što je tada inače kraj sezone. Monsuni donose svakodnevne kiše do kraja maja, pa gostiju i nema. Ipak, oni koji su želeli da vide lepote Šri Lanke nezavisno od okolnosti, našli su se u problemu.

Petae Prokić Foto: Privatna arhiva

-  Kako su vlade većine zemalja savetovale svoje građane da ne putuju zbog visokog rizika, turističke agencije su ukinule putničko i zdravstveno osiguranje, što je dodatno demotivisalo ljude da dođu - objašnjava Petar, i sam turistički radnik.

Život ide dalje

Ipak, iznenadilo ga je što je preporuka neočekivano brzo povučena, pa su turisti, zanimljivo, prethodnog meseca nadmašili broj bukiranih noćenja u odnosu na oktobar 2018. Božić i Nova godina su već rasprodati, ali Petar otkriva i malu tajnu.

- Većina hotela je takođe korigovala cene, do čak 50 odsto popusta, što je dalo očekivane rezultate - kaže nam napominjući da je dužina obale 1.700 km, da je klima tropska, temperatura u proseku 29 stepeni, a Indijski okean topao, što zemlju u kojoj se svačega nagledao čini, sam ocenjuje, idealnom turističkom destinacijom.

Foto: Shutterstock

Okean je ujedno prirodno bogatstvo i veliki oslonac domaćinstvima.

- Šri Lankanci zive u komunama, u porodičnim kućama, gde svako ima svoje polje pirinča i okean kao nepresušni izvor ribe. Topla klima pogoduje kultivisanju egzotičnog voća i povrća - kaže dodajući da su u centralnom delu zemlje nepregledne plantaže čaja i cimeta, čiji su vodeći svetski izvoznici, te da se ljudi ne žale na ekonomsku situaciju: - Prosečna plata je daleko ispod zapadnjačke, ali ovo je zemlja osmeha.

Zna, nažalost, da su osmesi i ranije spadali sa lica građana. Cunami je 2004. odneo 30.000 života, a na hiljade stanovnika ostali su bez domova. Ovo je bio i ozbiljan udar na turizam, jer je većina hotela uz obalu potpuno uništena. Donacije međunarodne zajednice, ali i privatna ulaganja, učinile su čudo.

Teroristički napad na Uskrs, Šri Lanka Foto: Tanjug/AP

Tamošnje stanovništvo, dakle, ne plače nad svojom sudbinom, ali ni nad tuđom. Ne samo da se više ne govori o nastradalima u terorističkom napadu koji se završio u danu, pre sedam meseci, već se ne spominje ni višedecenijski rat sa separatistima koji je ugušen 2009. godine. Ipak, Petar kaže da u ovom slučaju i strah igra ulogu.

-  Partija koja je oslobodila zemlju i dalje je aktivna i veoma uticajna, pa bi ih pogrešno protumačeni stavovi doveli u neprijatnu sitauciju - objašnjava dodjući da su posledice još vidljive na severu, odakle su se tzv. Tamilski tigrovi borili za otcepljenje.

Tamilski tigrovi, građanski rat na Šri Lanki Foto: Tanjug/AP
Video: Uskršnji masakr u Šri Lanki, više od 160 mrtvih

(Bojana Petrović)