Tramp se obratio naciji: Spremni smo na svaki mogući scenario, još razmatramo odgovor Iranu

SAD uvode nove sankcije Iranu, a predsednik Tramp poručio da njegova administracija još "razmatra odgovor na raketni napad"

Američki predsednik Donald Tramp obratio se javnosti po prvi put otkako su iranske snage noćas bombardovale američke vojne baze u Iraku.

U svom kratkom obraćanju, Tramp je poručio da SAD uvode nove sankcije Iranu, te da administracija još razmatra i druge opcije kao odgovor na raketiranje američkih baza. Tramp je rekao da je Amerika spremna na svaki mogući scenario, te da su ubistvom Sulejmanija zaustavljeni novi napadi na američke mete.

- Dokle god sam predsednik, Iran neće biti dozvoljeno da ima nuklearno naoružanje - rekao je Tramp na početku obraćanja.

On je rekao da nijedan američki državljanin nije poginuo niti je povređen tokom napada, kao i da je šteta minimalna, te da su američke vojne snage spremne za svaki scenario.

- U napadu nema žrtava. Naši vojnici su bezbedni i samo je minimalna šteta pričinjena našim vojnim bazama - rekao je Tramp.

On je istakao da se čini da je Iran "odlučio da odstupi".

- Mi smo spremni za svaki scenario, ali izgleda da je Iran povukao ručnu, što je dobro, jer su sve strane zabrinute i ovakva odluka je dobra - rekao je Tramp.

Ubili smo najvećeg teroristu

Tramp je rekao da je prošle sedmice SAD preduzeo korake da eliminiše Kasima Sulejmanija, čoveka koji je obučavao teroriste.

- Eliminisali smo najvećeg teroristu. Sulejmani je ubio na hiljade američkih vojnika. Obučavao je terorističke armije, uključujući i Hezbolah - rekao je Tramp.

On je rekao da je ubijeni iranski general odobrio napade na američku ambasadu u Bagdadu.

- Planirao je nove napade na naše ciljeve, ali smo ga zaustavili - rekao je Donald Tramp i ponovio da je Sulejmani trebalo još ranije da bude  ubijen.

Predsednik Amerike je rekao da će sankcije Iranu ostati na snazi dokle god "Iran ne promeni svoje ponašanje".

- SAD odmah će uvesti nove ekonomske kaznene sankcije Iranu i iranskom režimu - poručio je Tramp.

Tramp je poručio i da njegova administracija "razmatra i druge opcije kao odgovor na iranski napad".

- Ove sankcije će ostati na snazi dokle god Iran ne promeni svoje ponašanje - rekao je američki predsednik.

On je istakao da Iran mora da prekine svoje nuklearne ambicije.

- Vreme je i da Evropa i Kina postanu svesne ovog. Moramo da postignemo dogovor sa Iranom kako bi svet bio sigurnije mesto - poručio je Tramp u svom obraćanju.

Ne zavisimo od nafte sa Bliskog istoka

Američki predsednik je rekao da su SAD postale energetski nezavisne otkako je on na čelu države.

- Mi smo sada broj 1 kada je reč o proizvodnji nafte i prirodnog gasa. Nama nije potrebna nafta sa Bliskog istoka - poručio je Tramp.

U svom veoma kratkom obraćanju predsednik SAD se obratio i građanima Irana.

- Na kraju, želim da se obratim građanima i vlastima u Iranu, hoćemo da imate budućnost, dobru budućnost. Onakvu kakvu zaslužujete. Prosperitetnu na domaćem terenu i harmoniju sa svim nacijama u svetu - rekao je Tramp.

Podsetimo, iranske snage gađale su noać dve baze u Iraku u kojima su američki vojnici. Iran je saopštio da je u pitanju odmazda zbog ubistva generala i komandanta Kuds snaga Kasima Sulejmanija.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs)