"Oprostite što sam vas lagala 13 godina": Iranska voditeljka dala otkaz zbog vesti o obaranju aviona

Naime, ta televizija objavila je da je u napadu iranskih snaga na baze u Iraku poginulo 80 vojnika, što se na kraju ispostavilo da nije istina

Foto: Tanjug/AP

Voditeljka na iranskoj državnoj televiziji Gelare Džabari napustila je posao posle netačnih vesti koje su objavljene na tom mediju.

Naime, ta televizija objavila je da je u napadu iranskih snaga na baze u Iraku poginulo 80 vojnika, što se na kraju ispostavilo da nije istina. Takođe, servis je izveštavajući o padu ukrajinskog Boinga 737 u Teheranu objavio da je svih 176 putnika i članova posade poginulo zbog tehničkih problema.

Kasnije se, međutim, oglasila i iranska armija, koja je saopštila da je letelica pala zbog tehničkih problema, ali se nekoliko dana kasnije ispostavilo da je Boing 737 oboren jer je vojnik mislio da je reč o krstarećoj raketi. Čak se oglasio i visoki čelnik Iranske revolucionarne armije, koji je kazao da bi radije želeo da gori u oborenom avionu sa žrtvama, nego što je morao da posmatra tu tragediju.

- Oprostite mi što vas lažem 13 godina. Nikada se neću vratiti na televiziju - objavila je Džabari na Instagramu.

Udruženje novinara u Teheranu podržalo je objavu Džabarijeve, oštro kritikujući vlast.

- Ono što dovodi društvo u opasnost sada nisu samo rakete ili napadi vojske, već manjak slobodnih medija. Sakrivanje istine i širenje laži traumatizuju javno mnjenje. Ovo što se desilo je katastrofa za medije u Iranu – stoji u saopštenju novinara.

Nakon Džabari, još dve novinarke su dale otkaz.

(Telegraf.rs)