SAD imaju više obolelih od korone, nego što Srbija ima stanovnika: Prešli su brojku od 7 miliona

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva kovida-19 dnevno

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države prešle su prag od sedam miliona obolelih od korona virusa, pokazuju podaci Univerziteta "Džons Hopkins", piše Tanjug.

Nakon što je pandemija na početku najteže pogodila područje Njujorka, a zatim tokom leta jugoistok i jugozapad zemlje, sada se širi u gradovima s mnogo manjom populacijom u srcu zemllje, često u njenim konzervativnim delovima gde se veliki broj stanovnika protivi nošenju maski, prenosi Glas Amerike.

Širenje zaraze sada izaziva nove probleme u bolnicama, školama i univerzitetima na srednjem zapadu i zapadu SAD.

U Viskonsinu je prošle nedelje u proseku bilo registrovano više od 2.000 novozaraženih dnevno, u poređenju sa 675 tri sedmice ranije. Broj hospitalizacija u toj državi je na najvišem nivou od naglog širenja korona virusa u SAD u martu.

U Oklahomi i Misuriju se redovno beleži 1.000 novih slučajeva dnevno, a guverner Misurija Majk Parson, koji se oštro protivi nošenju maski, testiran je pozitivno ove nedelje.

Ogromna stopa broja pozitivnih testova beleži se i u Južnoj Dakoti, Ajdahu i Ajovi, prenosi agencija AP.

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva kovida-19 dnevno. Taj broj je značajno manji od vrhunca zabeleženog tokom leta od gotovo 70.000, ali je i dalje zabrinjavajući.

Broj žrtava korona virusa u zemlji je ove nedelje premašio 200.000, što je najviše u svetu.

Na srednjem zapadu i zapadu, bolnice u Springfildu u Misuriju su na ivici kapaciteta zbog naglog rasta broja obolelih. Direktori dve bolnice u Ajdahu upozorili su ove nedelje da su njihovi objekti blizu da budu preopterećeni zbog pacijenata obolelih od korona virusa.

Sve više problema ima i u školama. Desetine učenika u Ajovi završilo je u karantinu ove nedelje zbog rasta broja slučajeva, dok je stopa pozitivnih testova u jednom okrugu premašila 30 odsto.

U susednom okrugu, stopa pozitivnih testova bila je 27 odsto, a više od 200 učenika i nastavnika je u izolaciji ili karantinu nakon što je 18 učenika i zaposlenih u školi testirano pozitivno. U tom okrugu, nastava se i dalje drži u učionicama, ali uz nove mere socijalnog distanciranja.

Širenje korona virusa postalo je uobičajena pojava i u univerzitetskim kampusima širom zemlje, od povratka studenata. Zvaničnici strahuju i zbog novih problema koje bi mogao da izazove početak fudbalske sezone. Gradovi u kojima se nalaze koledži preduzimaju sve oštrije korake da se suzbiju žurke i gužve u barovima.

U gradu u kojem se nalazi Univerzitet Oklahome, ove nedelje je izglasano obavezno nošenje maski na žurkama na zatvorenom ako je prisutno više od 25 osoba. Mera je uvedena uprkos protivljenju javnosti.

(Telegraf.rs)