Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o sukobima Jermenije i Azerbejdžana

Jermenija i Azerbejdžan sukobile su se u nedelju ujutru oko oblasti Nagorno-Karabah

Foto: Tanjug/AP

Hitan sastanak Saveta bezbednosi UN o sukobima između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u oblasti Nagorno-Karabah zakazan je za sutra, javlja AFP.

Najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su danas vlasti enklave oko koje se spore Jermenija i Azerbejdžan.

Podsetimo, juče je Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Ubrzo je ratno stanje proglasio i parlament Azerbejdžana, koji je uveo i policijski čas u nekoliko regiona.

Obe strane su u Nagorno-Karabahu rasporedile teško naoružanje, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Portparol tog Ministarstva Artsrun Ovanisjan napisao je na svom Fejsbuku da su se borbe nastavile i tokom noći i da su oružane snage Jermenije ostvarile značajan uspeh, ali da prekida vatre nije bilo, prenosi Tas s.

Informativni centar jermenske vlade saopštio je da je ubijen 31 vojnik nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage jutros gađale grad Terter u Azerbejdžanu, u blizini regiona Nagorno-Karabah i upozorile da će biti preduzete recipročne mere.

U nedelju, Baku je saopštio da je Jermenija gađala azerbejdžansku vosjku, dok Jerevan tvrdi da su snage Azerbejdžana započele ofanzivu ka Nagorno-Karabahu, a obe strane su prijavile gubitke i ljudske žrtve.

Video: Novi stravični snimci ratnog sukoba: Objavljen napad na vojnu opremu

(Telegraf.rs)