Ovako je "pao" Srbin sa tonom kokaina: Drogu lukavo krili, ali to nije sve što je policija našla

Zlaplenjena roba vredna 100 miliona dolara

Objavljen je snimak hapšenja državljavnina Srbije koji je pokušao da prokrijumčari tonu kokaina na jedrilici. Osim Srbinu, uhapšeni su i Hrvat i Belgijanac, kao i još pet osoba na području Malage. Veruje se da su pojedinci i vođe kriminalne grupe.

Do hapšenja je došlo u noći između 25. i 26. juna, na oko 100 kliometara od Azorskih ostrva. Sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom, vrednom čak 100 miliona evra, a kokain je bio sakriven u unutašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

- Droga je zaplenjena kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su bili vešti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Reč je o ljudima koje je policija ranije istraživala i držala na oku - navode španski mediji.

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije.

Na snimku se vidi kako policajci u duplom dnu jedrilice pronalaze i zaplenjuju 1.018 paketa kokaina koji je bio spakovan u vreće od po kilogram. Oni su specijalnom brusilicom, probili dno jedrilice u kom je pronađena velika količina narkotika.

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocene jedrilice imali su više različitih oznaka, a na snimku se vidi da su paketi upakovani u celofane različitih boja.

- Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gde je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom - preneli su španski mediji.

Procenjena vrednost zaplenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrednost preko 100 miliona evra.

- Šverceri su planirali drogu da prodaju "na kilo". Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreadivan modus operandi - iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se "švercovali" sa takmičarima i običnim građanstvom.

Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januaru, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je ti sve vreme bio alibi za prelazak Antantika u kružnoj ruti - piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

- Na nekima od njih pisalo je "kapo", a na drugima su bile slike aviona i "ferarija" - prenose španski mediji.

Ovom operacijom Nacionalna policija i Poreska agencija uspeli su da razbiju drugu po redu kriminalnu organizaciju u provinciji Malaga za manje od tri nedelje. Prethodni je kulminirao ukrcavanjem na jedrilicu u kojoj je takođe zaplenjeno skoro 1.000 kilograma kokaina.

(Telegraf.rs)