Roditelji Afroamerikanca ubijenog na Zakintosu 5 godina čekaju pravdu: Počinje novo suđenje u Grčkoj

Petorica državljana Srbije kao i Britanac srpskog porekla optuženi su za smrtonosni napad i proglašeni krivim, ali niko nije osuđen za ubistvo

Foto: Tanjug/AP//John Gramlich

Porodica afroameričkog turiste, kojeg je ispred bara na grčkom ostrvu Zakintos napala grupa muškaraca i pretukla ga na smrt, i dalje čeka pravdu skoro pet godina nakon njegove smrti. Sledeće nedelje putuju u Grčku na novo suđenje.

Bakari Henderson (22) pronađen je mrtav ispred bara na Zakintosu u julu 2017. godine nakon što ga je nekoliko muškaraca jurilo ulicama, napalo ga i pretuklo na smrt za nekoliko sekundi. Napad je uhvaćen na snimku nadzorne kamere.

Prema grčkim vlastima, Henderson je napadnut zbog selfija koji je navodno napravio sa konobarisom u baru.

Hendersona, diplomirani student iz Teksasa, navodno je prvo napao državljanin Srbije koji je bio besan što je snimio fotografiju sa konobaricom. Nekoliko muškaraca je nakon toga jurilo Hendersona napolju i navodno ga pretukli na smrt za manje od jednog minuta, rekle su lokalne vlasti.

Petorica državljana Srbije kao i Britanac srpskog porekla optuženi su za smrtonosni napad i proglašeni krivim, ali niko nije osuđen za ubistvo.

Šest od devet napadača suočeni su sa zatvorskom kaznom od pet do 15 godina. Ostala trojica su oslobođena optužbi. Najmanje četvorica muškaraca su već puštena.

Porodica mladića i dalje tvrdi da je do napada došlo zbog rasne diskriminacije.

- Neko je pretučen na smrt zbog selfija? To jednostavno nema smisla - rekla je majka mladića Džil za CBS Mornings.

Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da je teško zamisliti da ljudi imaju toliko mržnje da tako nešto urade drugom ljudskom biću.

Grčki tužioci su 2018. naložili ponovno suđenje po poboljšanim optužbama za ubistvo za šest od sedam osumnjičenih, preneo je AP. Slučaj je od tada godinama odlagan.

Porodica mladića sprema se da peti put otputuje u Grčku sledeće nedelje kako bi prisustvovala predstojećem ponovljenom suđenju.

- Zaista se nadam da će ovog puta videti Bakarija kao božije dete i ljudsko biće.. kao nekog ko je mogao da bude njihov brat, sin, unuk, nećak, prijatelj. Zaista želim da to shvate kada budu donosili kaznu ovog puta - dodala je majka.

Džil oseća da je ovo njena poslednja šansa za pravdu.

- Nadam se da ćemo ovog puta dobiti pravdu. Želim da osećam da smo uradili sve što smo mogli. Osećam da to dugujemo Bakariju - zaključila je majka.

(Telegraf.rs)