Putinov "Satan 2" je pretnja za ceo svet: Ovo je domet monstruoznog oružja

To je jedna od ruskih raketa sledeće generacije koje je Putin nazvao "nepobedivim"

Rusija je probno lansirala novu interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnim oružjem Sarmat. Ovu raketu zapadni mediji nazivaju "Satana 2", a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od 16.000 milja na sat (25.750 kilometara) i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Satana navodno može da "pogodi bilo šta na Zemlji" i može biti ispaljena preko bilo kojeg od Zemljinih polova.

Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila.

Govoreći na ruskoj televiziji, Putin je čestitao vojsci na uspešnom testiranju rakete.

- Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbediti sigurnost Rusije od spoljnih pretnji i naterati da razmisle one koji u žaru agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju - dodao je on.

Zapadni analitičari su interkontinentalnu balističku raketu Sarmat (ICBM) nazvali Satana 2.

To je jedna od ruskih raketa sledeće generacije koje je Putin nazvao "nepobedivim", a među njima su i hipersonične rakete Kinžal i Avangard.

- Sarmat je najmoćnija raketa sa najdužim dometom uništavanja ciljeva na svetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sarmat je težak više od 200 tona i domet joj je 18.000 kilometara. Rusija tvrdi da Sarmat može da dostigne brzinu od 25.750 kilometara na sat i da može da rasporedi 10 ili više bojevih glava na svaku raketu.

Raketa dugog dometa je u razvoju od 2000-ih.

Sa Sarmatom, Rusija ima opciju da je ispali preko bilo kojeg od Zemljinih polova. Smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

"Satanin sin"

Vojni analitičari smatraju da se ne radi o neposrednoj pretnji Zapadu, već o razvoju programa ICBM-a. Sarmat bi trebalo da zameni ICBM Voevoda iz sovjetske ere, koji je u NATO-ovim krugovima poznat kao SS-18 Satana.

Hans Kristensen, direktor programa Nuclear Information Project u sklopu Saveza američkih naučnika, rekao je da je razvoj Sarmata na tekuće gorivo zapravo "ušminkani" originalni projektil Satana.

- Ima slične sposobnosti kao i SS-18, ali je verovatno bilo nekih poboljšanja ispod haube - rekao je Kristensen za CNN.

Poput SS-18, Sarmat bi mogao nositi 10, a možda i više nuklearnih bojevih glava s dometom do 18.000 kilometara, što znači da bi mogao ciljati kontinentalni dio SAD-a.

Kristensen je rekao da je Rusija u poslednjih godinu dana nadograđivala postrojenje za lansiranje Sarmata i da je program nekoliko puta kasnio, odnosno da je projektil trebao biti lansiran još prošle godine.

Kada bude operativan, Sarmat, kao i svi projektili koji se lansiraju s raketnog silosa, verovatno će biti u većem stanju pripravnosti od ICBM-a baziranih na mobilnim platformama, navodi Kristensen.

- To je zato što su silosi stacionarni i stoga podložniji napadima neprijateljskih snaga - rekao je on.

(Telegraf.rs)