Bajden oštro o Ilonu Masku: "On kontroliše opremu koja širi laži širom sveta, u SAD nema više urednika"

Njegova izjava je usledila nakon vesti da je kompanija Tviter juče otpustila hiljade radnika, 50 odsto svojih zaposlenih u cilju smanjenja troškova

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden je kritikovao Tviter i Ilona Maska i izjavio da je milijarder kupio uticajnu platformu društvene mreže koja "širi laži širom sveta".

„Ilon Musk kontroliše opremu koja širi laži širom sveta. U Americi više nema urednika“, rekao je Bajden u petak tokom akcije demokarta za prikupljanja sredstava u Rozmontu nedaleko od Čikaga, prenosi CNN.

Njegova izjava je usledila nakon vesti da je kompanija Tviter juče otpustila hiljade radnika, 50 odsto svojih zaposlenih u cilju smanjenja troškova, što bi potencijalno mogao da promeni način na koji jedna od najuticajnijih svetskih platformi funkcioniše, samo nedelju dana nakon što ju je kupio Mask.

Foto: Tanjug/AP

Ovo preuzimanje su pratili izveštaji o porastu rasističkih komentara i govora mržnje na platformi, a nekoliko velikih oglašivača suspendovalo je kampanje na Tviteru poslednjih dana, navodi američka televizija.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je novinarima da je Bajden „otvoreno govorio o važnosti da platforme društvenih mreža nastave da preduzimaju korake za smanjenje govora mržnje i dezinformacija“, navodi CNN.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf.rs)