Otkriven okean na planeti pored Saturna (VIDEO)

Letelica američke svemirske agencije je snimila led i vodenu paru iz pukotina Saturnovog meseca, odnosno njegovog južnog pola. Novo otkriće potvrdilo je tadašnju sumnju istraživača da ovo nebesko telo sadrži podzemne vode

Na malom Saturnovom mesecu, Enceladusu, otkriven je podzemni okean, koji je približne veličine poput jezera Superior, najvećeg od pet Velikih jezera u Severnoj Americi.

Ovaj okean je dubok oko 10 kilometara, a nalazi se ispod ledene kore debljine 30 do 40 kilometara. Prema izjavama istraživača, okean se dodiruje sa stenovitim dnom. Ova činjenica donosi pretpostavku da su u takvim okolnostima moguće složene hemijske reakcije, koje su vrlo pogodne za osnovne oblike života.

Istraživanje je predvodio Lućano Les, sa univerziteta Sapijenca u Rimu, a zasnovana su na podacima letelice koju je NASA lansirala s ciljem da pluta među Saturnovim satelitima.

Les je sa svojim timom istraživača otkrio da se okean prostire na južnoj hemisferi meseca i ne isključuje mogućnost da se prostire po celom Mesecu.

Letelica američke svemirske agencije je 2005. godine snimila led i vodenu paru iz pukotina Saturnovog meseca, odnosno njegovog južnog pola. Novo otkriće potvrdilo je njihovu tadašnju sumnju.

Mlazovi koji su uočeni sadrže slanu vodu i organske molekule, koji su osnovni sastojci za život.

Enceladus se ispostavio kao vrlo prijatno iznenađenje za istraživače, budući da su ga oduvek smatrali vrlo nezanimljivim nebeskim telom.

(Telegraf.rs / Izvor: Theverge.com)