HAHAHA BEZOBRAZNIK! Nećete verovati šta radi ovaj nemački bankar na zidu (FOTO)

Na prvi pogled ovaj bareljef je prilično neotesan i nekulturan, ali sa sobom nosi moćnu poruku koja može da bude i odgovor na pitanje zbog čega su jedino Nemci iz krize izašli neokrznuti

Koliko puta vam se desilo da vam neko uporno traži novac na pozajmicu, pa da ga pitate da li on misli da vi "se**te pare"? I koliko puta vam se desilo dok ste bili školarac, da vam roditelji postave isto pitanje?

Izgleda da je ovaj izraz stariji nego što mislimo, pošto je očito već vekovima prisutan u našem delu svetu, barem na prostoru srednje Evrope na koju se naslanjamo i na koju smo u kulturnom smislu ponajviše usmereni poslednjih nekoliko stotina godina.

Bareljef koji možete da vidite na slici iznad, ali i na slici ispod, nalazi se u Diseldorfu, a krasi zid jedne banke. Premda nije jedinstven u smislu ideje osobe koja kaki novac, i premda sličnih idejnih rešenja ima i drugde po nemačkom govornom području, ovaj u starom gradu Diseldorfa je najlepši primer, a takođe i najrečitiji.

Naime, iznad i ispod ovog bareljefa stoji natpis: "Ova bajka se verovatno nikada neće ostvariti. Život nas uči razboritosti i štedljivosti".

U svetlu činjenice da je jedino nemačka izašla iz krize kao pobednik, kao neoštećena, jasno je da od njih možemo najviše i da naučimo. A ako se neko pita kako su uspeli da se nakon dva poraza u svetskim ratovima izdignu iz pepela i obnove i postanu ponovo sila, poruka na ovom umetničkom ostvarenju može poslužiti kao odgovor.

A može biti i odgovor na pitanje zbog čega su nemačke banke oduvek jake, i zašto je čuveni trgovački savez Hanza dominirao evropskom trgovinom tokom dugog niza vekova.

(J. G.)