SRCE JE MOJE VIOLINA: Vegani ne mogu da sviraju jer su instrumenti napravljeni od delova tela životinja

Veliki broj instrumenata se pravi od kože, dlake ili kostiju životinja, a takođe se koriste i riblja, konjska i zečja ulja za podmazivanje žica i struna. Sve to veganima koji žele da se bave muzikom izrazito sužava izbor

Vegani se suočavaju sa velikim problemima zbog svoje specifične ishrane i stavova, pa tako ostaju uskraćeni za mnoga uživanja u restoranima i lokalima koji nemaju ponudu za njihove "prohteve". Međutim, oni su u još jednoj moralnoj dilemi u vezi sa sviranjem na muzičkim instrumentima, koji su napravljeni od nekih delova životinjskog tela.

Veliki broj instrumenata se pravi od kože, dlake ili kostiju životinja, a takođe se koriste i riblja, konjska i zečja ulja za podmazivanje. Dobar primer za to su žičani instrumenti i gudala koji su sačinjeni od dlaka konjskog repa, pa su ljudi sa ovakvim uverenjima sprečeni da sviraju na njima.

Baš iz ovog razloga postoje instrumenti koji su "prijatelji životinja", pa se tako lukovi i žice mogu improvizovati pomoću sintetičnih vlakana ili poliestera, ugljeničnih vlakana i sličnih materijala.

Šta vi mislite o principima i moralnim načelima vegana i gde je granica zaštite prava životinja, koja često prelaze u borbu za prava ljudi?

(Telegraf.rs/ Izvor: incredibow.com/peta.org)