KAKVOG JE UKUSA ŠAMPANJAC STAR 170 GODINA: Kada su istraživači otvorili boce sa dna mora, nisu očekivali ovo!

Analize su pokazale da šampanjac sadrži trunke drveta i veliku koncentraciju gvožđa

Poznato je da što duže vino stoji sve je ukusnije. Na dnu Baltičkog mora 2010. godine, pronađeno je 168 boca šampanjca koje su potonule zajedno sa brodom pre 170 godina. Naučnici su otvorili flašu šampanjca i ukus je bio odličan i okarakterisali su ga kao dosta sladak.

Utvrđeno je da je morska dubina i mračno okruženje povoljno uticalo na očuvanje ukusa svih boca šampanjca. Slana voda je nagrizla etikete ali su naučnici uspeli da otkriju o kojem šampanjcu se radi. Reč je o francuskom "Veuve Clicquot".

DEFINITIVNO NE OVAKO: Ako hoćete da otvorite šampanjac nemojte na ovaj način. NIKAKO!

S obzirom da je šampanjac bio umerene slatkoće naučnici smatraju da su boce bile prevožene u Nemačku, jer su Nemci pili umereno slatka vina.

Analize su pokazale da šampanjac sadrži trunke drveta i veliku koncentraciju gvožđa.

Neke od ovih boca prodate su na aukciji za desetine hiljada dolara.

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)