21 NESTVARNO FRANCUSKO SELO: Zbog ovih mesta bi se svako vratio zemljoradnji (FOTO)

"Najlepša sela Francuske" je nezavisno udruženje utemeljeno 1982. godine, a cilj mu je promocija malih i živopisnih francuskih sela koja spadaju u domen kulturnog nasleđa. Trenutno ih pod ovom etiketom ima 155, a veoma su selektivni jer žele da broj zadrže ispod 200

Francuska! Jedna od najlepših zemalja na planeti, i ubedljivo prva po broju turista. Obično, kada pričamo o njoj, mislimo na Pariz i na Azurnu obalu, ali postoji toliko mnogo drugih lepota kojima se ona diči i koje ima da ponudi oku koje zna da razluči lepo od ružnog.

Među njima su svakako i gradovi u unutrašnjosti, ali ne samo oni: francuska sela su priča za sebe i često izgledaju kao da su izašla ravno iz kakve bajke.

"Najlepša sela Francuske" je nezavisno udruženje utemeljeno 1982. godine, a cilj mu je promocija malih i živopisnih francuskih sela koja spadaju u domen kulturnog nasleđa. Trenutno ih pod ovom etiketom ima 155, a veoma su selektivni jer žele da broj zadrže ispod 200.

Osnovni kriterijum je da mesto mora da ima manje od dve hiljade žitelja, da ima ruralni karakter i da ima barem dva istorijska spomenika, objekte od nacionalnog značaja, koji su priznati od strane države.

Međutim, postoje i drugi uslovi, kao što je recimo promišljenost apliciranja od strane lokalne samouprave, dokaz da su ozbiljni u nameri da očuvaju nasleđe netaknutim, i tako dalje. Pored toga, ne ohrabruju ono što bismo mi zvali "etno-selima": traže da to bude živo, stvarno mesto. Cilj je vratiti život u ruralne predele iz kojih ljudi beže, kao i svuda u svetu.

Selo koje želi da postane član udruženja mora prvo da podnese zvanični zahtev, a ako bude prihvaćeno mora da plaća godišnju članarinu (tri evra po žitelju); za uzvrat ima pravo da ističe svoje pripadništvo asocijaciji (recimo na drumskim znacima, u brošurama, reklamama, na internetu, itd), a može i da računa na porast broja turista za 10-50 odsto.

Zbog uspeha ovog projekta pojavili su se i rivalski u samoj Francuskoj (mada je ovaj najprestižniji, najcenjeniji i najpopularniji), a identični su pokrenuti u Valoniji, Kvebeku, Italiji i Španiji. Nadamo se da će to desiti i u Srbiji!

Uživajte u fotografijama.

U potpisu svake slike možete da saznate o kom se selu radi i gde se tačno u Francuskoj nalazi.

(O. Š.)