Konačno otkriven izvor najmisterioznije poruke u svemiru: Niko nije znao odakle dolazi, niti šta je pokreće (VIDEO)

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe

Konačno je otkriven izvor misterioznog signala radio talasa koji dolazi iz dubine svemira. Naučnici su signal do sada čuli samo 18 puta, a još od 2007. pokušavaju da pronađu njegov izvor.

Najmisterioznije i najopasnije zemlje na svetu: Tamo gde su besneli ratovi retko ko sme da uđe, a unutra se kriju velika bogatstva i još veće tajne (VIDEO)

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu s velike zvezde ili iz crne rupe, a neki naučnici su čak tvrdili da se radi o vanzemaljskim porukama, piše "Independent".

To su u stvari moćni, ali vrlo kratki radio-talasi, koji ne traju više od jedne milisekunde. Čuli su ih australijski istraživači 2007. godine, a od tada se samo jedan signal ponavljao, dok su se ostali mogli čuti samo jedanput. Naučnici su ponavljajući uzorak izučavali punih šest meseci i tako su došli do tačne pozicije signala na nebu. Otkrili su da dolazi iz patuljaste galaksije udaljene više od tri milijarde svetlosnih godina.

Doktor Šrinarš Tendulkar, član istraživačkog tima univerziteta u Montrealu u Kanadi, rekao je da se prvobitno nagađalo da signal dolazi iz naše galaksije, ali su takve tvrdnje sada opovrgnute.

TAJANSTVENI SIGNAL IZ SVEMIRA: Da li su ruski astronomi pronašli inteligentnu rasu kod zvezde slične Suncu?

Misterija je postala još veća kada je utvrđeno da je najnoviji signal bio praćen serijom učestalih radio-signala koji su bili manjeg intenziteta. Dalja istraživanja su pokazala da dva izvora s kojih signali dopiru nisu previše udaljena.

Doktor Benito Markote, iz Zajedničkog Instituta za Dugobazičnu interferometriju u Dvingelou u Holandijj, objašnjavajući ovaj fenomen zagolicao je maštu široke javnosti.

- Smatramo da signali dolaze s istog predmeta ili da su na neki način fizički povezani jedni s drugim.

Još je nepoznato šta tačno proizvodi taj signal, a postoji velika mogućnost da se radi o neutronskoj zvezdi u vrlo jakom magnetnom polju - okruženom ostacima zvezdane eksplozije. Sa druge strane, izvor bi se mogao nalaziti na ivici supermasivne crne rupe.

Koautor istraživanja doktor Šami Čaterdži sa univerziteta Kornel u SAD rekao je da je pronalazak galaksije u kojoj se signal nalazi veliki korak napred, ali potrebno je još mnogo vremena kako bi se u potpunosti moglo razumeti kakva je zaista svrha misterioznog signala

(Telegraf.rs)