Ovaj helikopter je novi ponos Rusije: U jednom letu može da preleti 800 kilometara, a koristiće se isključivo u humanitarne svrhe (VIDEO)

Kamov Ka-62 je poslednja evolucija uspešnog helikoptera Ka-60, poznatijeg kao Kasatka koji je prvi put poleteo pre skoro dve decenije

Zamenik premijera Rusije, Dmitrij Rogozin, je na svom Tviter nalogu objavio snimak prvog zvaničnog leta novog helikoptera Kamov Ka-62.

Da li je najveći ponos američke vojske, lovac F-35B zapravo kopija sovjetskog aviona Jak-141?

Kamov Ka-62 je poslednja evolucija uspešnog helikoptera Ka-60, poznatijeg kao Kasatka koji je prvi put poleteo pre skoro dve decenije.

Za razliku od prethodnika, koji su prevashodno namenjeni vojnom korišćenju, novi Ka-62 je civilni helikopter, dizajniran da prevozi putnike, ekipe hitne medicinske pomoći, spasilačke službe, operacije evakuacije

Ka-62 je dugačak 4,1 metar, prima 12-15 putnika i dva pilota. Za pogon koristi Turbomeca Ardiden 3G motore koji mu osiguravaju putnu brzinu 290 km/h, uz letnu autonomiju od 770 kilometara.

Prvi let Ka-62 obavio je u fabričkom postrojenju u Vladivostoku pre nešto više od godinu dana, a jučerašnji prvi zvanični "nastup" trajao je 15 minuta, odnosno 110 kilometara u vazduhu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)