HAPSITE ME ODMAH: Norveški zatvor - najbolji na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Prestupnici - koji žive u udobnim kolibama - sunčaju se i kupaju tokom letnjih meseci na plažama, a bave se i ribolovom, baštovanstvom, poljoprivredom, brigom o konjima, igraju tenis, posećuju saunu i još mnogo toga

Norveška je poznata po svom veoma liberalnom zatvorskom sistemu, ali ni najoptimističniji kriminalac se nikada ne bi nadao da ce završiti na mestu kakvo je ostrvo Bastoj.

Najjednostavnije rečeno, to je raj na Zemlji za ozbiljne prestupnike koji se neko vreme odmaraju od kriminala. Ako Bastoj uopšte možemo nazvati zatvorom, onda je ovaj zatvor smešten na prelepom ostrvu, pristupačnom za trajekte, udaljenom svega sat vremena vožnje od Osla.

Jedinstvena filozofija kojom se rukovodi ovaj zatvor može se zapaziti već od momenta kada se kroči na trajekt koji prevozi do ostrva, a kojim upravljaju gotovo isključivo zatvorenici. Umesto da pokušaju da pobegnu čim se dokopaju kopna, ovi okoreli kriminalci dočekuju posetioce i pomažu trajektu da pristane u luku.

Ali čim stignete na ostrvo i vidite koju slobodu oni imaju i kako provode vreme, postaje vam jasno zašto ne žele da beže.

Ova verzija "mekog Alkatraza" za odmor ima mnogo plaža na kojima se prestupnici sunčaju i kupaju tokom letnjih meseci. Takođe ima uslova za ribolov, teniskih terena, čak i sauna.