Ilon Mask više nije na čelu "Tesle": Ova žena je dala otkaz u svojoj firmi kako bi preuzela njegovu funkciju

Denholmova kao šefica "Tesle" imaće ugovor s punim radnim vremenom

Proizvođač električnih automobila "Tesla" saopštio je danas da će Robin Denholm (55), glavna finansijska direktorka u australijskom telekomunikacionom operatoru "Telstra Korp", zameniti Ilona Maska na mestu predsednika uprave kompanije.

Denholmova će otići sa funkcije finansijskog direktora i šefa strategije kada istekne šestomesečni otkazni rok koji je dala toj kompaniji, navodi se u saopštenju.

Proizvođač elektromobila je dodao da će Denholmova kao šefica "Tesle" imati ugovor s punim radnim vremenom.

Ona će, napominje se u saopštenju, privremeno odstupiti sa funkcije predsednice u "Teslinoj" Komisiji za reviziju, dok ne napusti australijsku firmu.

"Tesla" se u poslednjih nekoliko meseci suočavao sa ozbiljnim problemima zbog Maskovih tvitova o tome da je "obezbedio finansiranje" za privatizaciju i povlačenje kompanije sa berze, što je kasnije opovrgnuto.

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) je tužila Maska i "Teslu" za prevaru zbog obmanjujućih tvitova, nakon čega su u septembru postigli nagodbu prema kojoj kompanija i Mask treba da plate novčanu kaznu od po 20 miliona dolara.

Pored toga, Masku je postavljen uslov da se povuče sa funkcije predsednika uprave na tri godine.

KO JE ROBIN DENHOLM?

Robin Denholm je bila glavna finansijska direktorka u australijskom telekomunikacionom operatoru "Telstra Korp".

Pre nego što se pridružila kompaniji "Telstra" u januaru 2017. godine, Denholm je bila izvršni potpredsednik, glavni finansijski službenik i glavni operativni službenik za mrežnu opremu i softversku kompaniju "Juniper Netvorks Inc".

Denholm je diplomirala ekonomiju na Univerzitetu u Sidneju i magistrirala trgovinu na Univerzitetu u Novom Južnom Velsu.

Kompanija "Telstra" je u saopštenju istakla da joj je "žao što Robin odlazi iz firme".

(Telegraf.rs)