Navijači čiste tribine, fudbaleri svlačionice, deca škole: Da li je ovo najurednija nacija na svetu?

Ne samo da su fudbaleri oduševili jer su skupljali za sobom svoje prljave peškire već su pažnju privukli i njihovi navijači koji su pokupili sve smeće na tribinama nakon odigranih utakmica

Iako se ne nalazi na lestvici najčišćih zemalja sveta, Japan ima jednu od najurednijih nacija na svetu. Narav "čistunaca" duboko je ukorenjena u njihovu kulturu i život, a svoje korene vuče u religiji. Naime, čistoća je veoma važan deo šintoizma i budizma.

Japanci su toliko uredni da njihovo ponašanje često završi na naslovnicama različitih novina širom sveta.

Na svetskom fudbalskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu i 2018. godine u Rusiji japanski fudbaleri šokirali su organizatore ostavivši svoje svlačionice u savršenom stanju nakon upotrebe.

Ne samo da su fudbaleri oduševili jer su skupljali za sobom svoje prljave peškire već su pažnju privukli i njihovi najvijači koji su pokupili sve smeće na tribinama nakon odigranih utakmica.

Neurednost i nečistoća za Japance je znak lošeg karaktera. Baš zato deca se od najranije dobi uče da pospremaju i čiste za sobom. U školi nema čistača - učionice, hodnike, toaletne prostore, ali i prostor oko obrazovnih ustanova čiste učenici. Postoji raspored čišćenja iz kojeg niko nije izuzet.

Cipele se skidaju prilikom ulaska u dom - svoj ili tuđi.

Smeće se ne baca po podu niti na muzičkim festivalima na otvorenom. Na primer, na popularnom Fudži rok festivalu pušači nose sa sobom prenosne pepeljare u koje bacaju opuške, a sa sobom nose i plastične čaše iz kojih su pili pića sve dok ne dođu do kante za smeće.

Foto: Profimedia

Japanci razmišljaju o čistoći čak i kada su bolesni. Prehlađeni ste? Ne izlazite iz kuće bez medicinske maske na licu. Japanci ih nose kada su bolesni kako bi sprečili širenje bakterija i virusa među zdravim članovima društva. Maske se mogu kupiti u gotovo svakoj prodavnici ili supermarketu, pa stvarno nema razloga za ugrožavanje zdravlja drugog ljudskog bića.

(Telegraf.rs/Punkufer.hr)